Őry Mariann

Vélemény és vita

Európa mi vagyunk

Javaslunk egy stratégiát: ki kell mászni a liberálisok zsebéből. Vissza kell venni az európai identitást. Minden más lassú öngyilkosság

„Európa nem Brüsszelben van. Európa mi vagyunk, és nem kell megfelelnünk a megfáradt brüsszeli elitnek, akik lassan már magukból is kiábrándultak. Korábban azt hittük, Európa a mi jövőnk, ma már tudjuk, hogy mi vagyunk Európa jövője.”

„Ha Európa megváltozik, életben marad. Ha Európa nem változik meg, halálra ítéli magát. Ha továbbra is pofonokat kapunk az EU-tól, levonjuk a következtetéseket.”

Mindkét idézett kijelentés vasárnap hangzott el.

Az elsőt Orbán Viktor kormányfő mondta Budapesten, a másodikat pedig Matteo Salvini, a Liga elnöke Rómában. Erős üzenetek a liberális uniós elitnek, a brüsszeli bürokratáknak, akik az új európai identitást akarják megteremteni. Csakhogy Európa valóban nem az uniós intézmények központjában van, hanem a tagállamokban. Európainak lenni nem egy mesterséges, gyökértelen lét, hanem a lokális, a regionális, a nemzeti és az európai identitások egysége.

A brüsszeli pofonokból – ahogy Salvini fogalmazott – egyre többeknek van elegük. A következő uniós költségvetésről folyó egyeztetésekben újra kirajzolódnak az unión belüli ellentétek. Egyes nyugati és északi tagállamok úgy tesznek, mintha az új tagállamok felzárkóztatására szánt források valójában az ő könyöradomá­nyaik lennének, teljességgel figyelmen kívül hagyva, hogy ők bőséggel profitálnak az uniós tagságból, Kelet-Közép-Európa új piacaiból, a hazatérő profitból. A jogállamisági vitában nincsenek tekintettel a tagállamok közti különbségekre, az eltérő tapasztalatokra, történelemre.
A 2004-ben vagy később csatlakozott tagállamokkal folyamatosan azt éreztetik, hogy másodrangú tagjai az uniónak, miközben e régió gazdasági mutatói láttán keserűen irigykedhetnek.

Az ellentét nem csak Kelet és Nyugat között érezhető. A liberális gőg a pártpolitikát is uralja, a bevándorlásellenes, konzervatív pártok szavazói Európa-szerte a „haladó” politika és média lenézésével kénytelenek együtt élni. Hiába nyilvánvalóak a tömeges bevándorlás és az elhibázott integrációs kísérletek katasztrofális hatásai, aki beszél róluk, azt máris fasisztának és idegengyűlölőnek bélyegzik.

Az Európai Néppárt többsége a jobbra nyitás helyett inkább a liberálisokhoz igazodik, eszébe sem jutna ma már nyíltan kimondani olyan, a keresztény konzervativizmuson alapuló véleményeket, amelyek egy évtizede még alapvetőnek számítottak. Pedig aki érez felelősséget Európa iránt, annak már rég kapcsolnia kellett volna, hogy a liberális lobbi az identitásunk alapjait, a férfiak és nők önazonosságát, a családot, a nemzetet támadja nagy hatékonysággal. Ha arról akarunk informálódni, milyen előnyei vannak a nem monogám kapcsolatoknak, megmondja a brit közszolgálati BBC. A svéd SAS pedig képes volt azzal biztatni utazásra honfitársait, hogy közölték: valójában semmi sem skandináv eredetű. A légitársaságnál azt sem érezték túl abszurdnak, hogy egy fekete fiatalemberrel mondassák a kamerába: nem vagyunk jobbak, mint viking őseink. Ezen a szinten van ma a liberális lobbi, az úgynevezett jobbközép erők pedig továbbra is az ő kegyeiket keresik és nem értik, miért pártolnak el tőlük a választók.

Ahogyan az egyik legjobb brit konzervatív lap, a Spectator svéd publicistája, Fredrik Erixon fogalmazott a napokban: „A régi politikai közép eltűnőben van, mert a hagyományos pártok nem akarnak megváltozni. Egy új politikai centrum van születőben, és ha a régi pártok nem tudják, akkor majd új erők fogják elfoglalni azt.” Javaslunk egy stratégiát: ki kell mászni a liberálisok zsebéből. Vissza kell venni az európai identitást. Minden más lassú öngyilkosság.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Nemzeti öntudatunk védelme

ĀÉletvezetési tanácsadók és influenszerek igyekeznek felturbózni az emberek egóját nap mint nap. Másról sem szól az egész világ, csak az egyén öntudatosságáról és az én elsőbbségéről

Bogár László

Bogár László

A Nyugat alapértékei

ĀWestlessness – ez a kissé különös, akár nyelvtörőnek is beillő szó volt talán a legtöbbször elhangzó angol kifejezés a hétvégén lezajlott müncheni biztonságpolitikai konferencián