Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Liberális rombolás

Pénz vagy élet – leegyszerűsítve ez a különbség a balliberális és a jobboldali felfogás között a társadalmi esélyegyenlőség terén

álláspont

Ez már az illetékes kormányzati szervezet elnevezésében is tükröződik: a 2010 előtti felvilág társadalmi felzárkóztatásról, a hazánk uniós elnökségének fókuszába éppen a romaügyet állító Fidesz–KDNP-kabinet társadalmi felzárkózásról beszél. A kulcsszó az esélyteremtés. Szokás így is fogalmazni: ne halat, hálót adjunk a leszakadóknak.

Ez a filozófia jelenik meg a hároméves kortól kötelező óvoda, a közfoglalkoztatási program, a családi pótlékot iskolába járáshoz, az ösztöndíjat pedig részvételhez és teljesítményhez kötő rendelkezés mögött. Tanulás és munka. A lényeg, hogy a nehéz sorsú emberek érezzék, rajtuk is múlik, az ő teljesítményük is kell ahhoz, hogy előrébb jussanak. Ehhez azonban az államnak kötelessége minden szükséges eszközt és támogatást megadnia. Sőt. Akár még annál is többet.

A romakérdés a rendszerváltozás óta rendre a közéleti viták fókuszába kerül, s „hála” az SZDSZ-nek, az első évtizedekben nagyjából a rasszizmus elleni küzdelemben merült ki. Illetve „köszönet” az MSZP-nek, hogy mindez kiegészült a nyakló nélküli segélyezéssel. Ennek a felfogásnak az iskolapéldája volt a liberális jogvédők doyenje, Horváth Aladár, aki faji alapon követelt ingyenrezsit. Vagyis csak pénzt, „életet” nem.

Csakhogy a helyzet úgy áll, hogy a statisztikák szerint a jobboldali eszközrendszer hatásosabb. Folyamatosan csökken a szegénység 2010 óta, szinte teljes a foglalkoztatottság, nem szabadulnak el a rezsiárak, a romák részvétele a felsőoktatásban pedig megduplázódott. Bőven van még hová fejlődni, elég csak az országon belüli regionális különbségekre gondolni, ám például a Magyar Falu Program keretében e tekintetben is elindult valami.

És ebbe a folyamatba rondít bele közfelháborodást kiváltva az érintett cigány családoknak százmilliós kártérítést megítélő bírósági ítélet Gyöngyöspatán, kvázi megkoronázásaként – Schiffer András sza­vait kölcsönözve – a szegregáció doktríner megközelítését alkalmazó Soros-szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány több évtizedes aknamunkájának.

Kétségtelen, a szegregáció sajnálatos, létező jelenség, ám megítélése korántsem egyszerű. Az erkölcs és a jog persze nagy vonalakban meghatározza az irányt: senkit nem szabad származása miatt elkülöníteni. Tiszta sor. Csakhogy a beszámolók szerint például Gyöngyöspatán nem erről volt szó, a teljesítmény alapján osztották szét a gyermekeket, ami pedig tisztán nevelési kérdés. Így történt, vagy sem, a miniszterelnöknek mindenképp igaza van: csak feszültséget szül egy közösség életében, ha valakik úgy jutnak súlyos milliókhoz, hogy azért lényegé­ben nem dolgoztak meg. Ez nem orvosság, hanem olaj a tűzre, ami így könnyen fellángolhat újra.

Ráadásul a gyöngyöspatai iskolába ma már szinte kizárólag cigányok járnak. Akkor most ki szegregál kit? És ahol csak romák élnek, mint például a szintén agyon­vegzált nyíregyházi görögkatolikus suli környékén, oda most busszal kéne utaztatni a magyar gyerekeket? És a szabad iskolaválasztás jogának korlátozását ki magyarázza el az érintett szülőknek?

Megannyi érzékeny, kibeszéletlen kérdés. Válaszból ugyanakkor csak egyet tudhatunk biztosan: a kötelességek helyett a jogokat túlhangsúlyozó szélsőliberalizmus mindenképp rombolja a békés egymás mellett élés lehetőségét, érdemi segítséget nem biztosít, hergel, de nem ad hosszú távú perspektívát, ahogy az ugyancsak elfogadhatatlan rasszista megközelítés sem.

Az alapdilemma tehát végül is könnyen feloldható.

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A múló idő nyomában (2.)

ĀNovember 4. Károly-nap, de 1956-ban nem csak erről volt nevezetes. Hajnalban éktelen ágyúdörejre ébredtünk, pedig mintegy másfél kilométerre laktunk onnan, ahonnan ágyúztak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom