Putsay Gábor

Vélemény és vita

Felülvizsgált jóslatok

Mostanában szeretnek velünk foglalkozni a nemzetközi hitelminősítők és egyéb pénzügyi szervezetek

álláspont

Valamilyen szinten így volt ez korábban is, de immár fordult a kocka, egy ideje a magyar gazdaság elképesztő növekedése a slágertéma, s nem az, hogy még mindig a szegényházban vagyunk. A Moody’s és a Morgan Stanley azt közölte, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) növekedési üteme lassul ugyan jövőre és 2021-ben, de még mindig kitart, és robusztusnak számít.

Ugyanis a magyar gazdaság a harmadik negyedévben is rekordokat döntött ötszázalékos növekedésével, ezt egyik európai uniós ország sem tudta produkálni, egyedül két közép-európai állam, a lengyelek és a románok értek a közelünkbe, a leggazdagabb államok pedig a sereghajtók közé kerültek. A hitelminősítők ugyanakkor hangsúlyozzák, ha lassul a növekedési ütem, az leginkább a gyenge külső kereslettel és a lanyha világgazdasági konjunktúrával (lesz) magyarázható.

Az eurózóna gazdasága ugyanis gyengélkedik, ezen belül Németország 0,1 százalékos visszaesésével technikai recesszióba került. Mérget ugyanakkor nem lehet arra venni, hogy valóban három százalék körülire esik vissza nálunk a növekedési ütem. A helyzet ugyanis rendeződhet a világgazdaságban, elég csak arra gondolni, hogy enyhülés következett be az amerikai–kínai kereskedelmi konfliktusban, és Donald Trump elnök láthatóan mégsem ragaszkodik ahhoz, hogy újabb büntetővámokat vessen ki európai, leginkább autóipari termékekre. Halkan megjegyzem, utóbbinak legfeljebb marketingértéke lenne, az európai autóexportot alapvetően nem befolyásolná, hiszen tőlünk a kevésbé árérzékeny prémiumjárművek kerülnek az amerikai kontinensre.

Amennyiben a helyzet valóban rendeződne ilyen szinten, az ismét a magyar gazdaság malmára hajthatná a vizet. Talán azért jelezte a Morgan Stanley, hogy 2021-re az általános várakozásnál jóval erőteljesebb, 3,5 százalékra visszagyorsuló GDP-növekedéssel számol Magyarországon.

Vagy azért, mert most már nyilvánvaló, hogy bővülésünk stabil alapokon nyugszik. Egyrészt Magyarország a stabil adórendszer és politikai légkör, a képzett munkaerő, a jó infrastrukturális és a geopolitikai adottságok miatt rendkívül vonzó a befektetőknek, másrészt az elmúlt évek központi intézkedései – elég csak a hatéves bérmegállapodásra, a versenyképesebb Magyarország programjára, a lakhatási támogatásokra vagy az állami beruházásokra gondolni – nem is akármilyen gazdasági eredményeket hoznak. Az állami beruházások esetében kiemelhető, hogy jelentőségük a gazdasági növekedéssel hozható egy alapra: a magyar gazdaságban – mint azt a Moody’s is hangsúlyozta – 2016 óta erőteljesen emelkedik a beruházási ráta, és a várakozás szerint az idei év végére a hazai össztermék harminc százalékának közelébe emelkedik a 2009–2016-os időszakban mért huszonegy százalékos éves átlagról. Az összberuházásokon belül huszonhat százalékos az állami beruházások aránya, amivel szintén toronymagasan vezetjük az uniós rangsort.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a magyar gazdaság fejlődésében érdemi szerepet játszottak a megfelelően igénybe vett közösségi források, nem utolsó sorban azért, mert ennek hatvan százalékát gazdasági célokra költjük. Mostanában újra felvetődött, és az ellenzéknek témát szolgáltatott az uniós pénzek egy részének lehetséges visszatartása, ami ismét marginális felvetés, hiszen nem várható érdemi változás a támogatások kifizetésében. Az unió ugyanis rendben fizet a teljesített számlák után, másrészt a költségvetés hazai részről jelentősen túltervezett, így, ahogy eddig is, megvalósulhat minden beruházás.

Kapcsolódó írásaink

László Tamás

László Tamás

Egy össznemzeti ügyről

ĀA mai „modern kampányguruk” azt mondják, hogy a választások nem észérvek, mérlegelések alapján dőlnek el, hanem érzések, ezekből kinövő érzelmek, közhangulat, emóciók határozzák meg a végeredményt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom