Őry Mariann

Vélemény és vita

Európai útkereszteződés

A közös migrációs politikához tehát az a kulcs, hogy meghallgassák a régiónkat, mert az eddigi stratégia, hogy erőből átnyomnak minden agybajt, az egyrészt tovább mélyíti az Európán belüli ellentéteket, másrészt pedig nem is nagyon működik már

álláspont

Megerősödtek a bevándorlásellenesek Spanyolországban, Sebastian Kurz Osztrák Néppártja koalíciós tárgyalásokat kezdett a Zöldekkel, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke pedig esélyét látja annak, hogy végre megállapodás legyen a közös európai migrációs politikáról, Törökország elkezdte kitoloncolni a külföldi dzsihadistákat – néhány hír az elmúlt napokból. A közös pont a migráció és az európai fellépés kérdése, amit a fentieknél még jóval több tényező befolyásol.

Kurz koalíciós tárgyalásai azért érdekesek, mert a szigorú migrációs politika folytatásának ígéretével választást nyert jobbközép politikus éppen egy olyan párttal keresi a közös nevezőt, amely kimondottan bevándorláspárti, európai szövetségeseivel a nyitott határokat támogatja, a bevándorlásnak pedig csak a humanitárius oldalát hangsúlyozza. Ráadásul ez utóbbi szempont is csak az újonnan érkezőket tekintve fontos, a fogadóországok lakossága által elszenvedett következményekről szemérmesen hallgatnak. Hogy mire jut velük Kurz, még nem tudjuk. Az érzékeny veszteségei miatt az ellenzéki létet választó Szabadságpárt mindenesetre már figyelmeztetett: a zöldpárti államfő által felállított technokrata kormány módszeresen építette le a bevándorlásellenes intézkedéseiket.

A spanyol Vox erősödése európai szintű trendbe illeszkedik, ám hiába a sikerek, Ausztriában és Olaszországban is láthattuk, hogy a régi elit pártjai, köztük a liberálisok, milyen hatékonyan gáncsolják a bevándorlásellenes erőket.

Von der Leyen optimizmusa, aminek múlt pénteki, magával ragadóan előadott, ám gyakran közhelyes beszédében hangot adott, ugyanakkor valóban biztató. A pontos tervek azonban csak jövőre jönnek, és addig, ha mi is vele akarunk reménykedni, az eddigi pozitív jelzéseire kell figyelnünk. Ilyen volt például, hogy bár európai parlamenti felszólalásában aggasztóan sokat udvarolt a zöldeknek, később többször hangsúlyozta, Közép-Kelet-Európa iránt nagyobb tiszteletet kell tanúsítani, kioktatás helyett meg kell hallgatni az „új” tagállamokat.

Reméljük, valóban így tesz, mert a visegrádiak már évekkel ezelőtt megfogalmaztak egy sor jó javaslatot a migrációs válság közös kezelésére. Orbán Viktor 2016-ban bemutatott egy tízpontos akciótervet, amelyben egyebek mellett szerepelt a külső határok védelme, a határainkra érkezők ellenőrzése és regisztrációja, a menekültügyi eljárások Európán kívüli lefolytatása, a migráció kiváltó okainak kezelése és az önkéntesség a kötelező kvóta helyett. Némi fáziskéséssel ezek a javaslatok utat találtak a nyugati vezetők nyilatkozataiba is, ahogy a V4 által javasolt rugalmas szolidaritást is felfedezték később. Valahogy azonban a józan pillanataikat mindig túlharsogta a magyar ellenzékből is megtámogatott kórus, amely csak azt ismétli, hogy a visegrádiak köpnek a szolidaritásra, csak uniós pénzeket akarnak, a magyar határon még direkt kínozzák is szerencsétlen embereket, akik kizárólag a gazdag nyugati és északi jóléti államokban érezhetik magukat valóban biztonságban. (Ezekben az országokban amúgy jó eséllyel összefutnak egy sor hazai terroristával, hadúrral és egyéb kellemetlen népséggel, de ez mellékszál.)

A közös migrációs politikához tehát az a kulcs, hogy meghallgassák a régiónkat, mert az eddigi stratégia, hogy erőből átnyomnak minden agybajt, az egyrészt tovább mélyíti az Európán belüli ellentéteket, másrészt pedig nem is nagyon működik már. Azért szorítsunk Kurznak, hogy ebben a nagy harcban ne álljon át a történelem rossz oldalára.

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Szuvenír, 1956

ĀApró Antal volt a Katonai Bizottság elnöke, aki már október 25-én teljhatalmat kapott minden katonai akcióra. Klánja ma is köztünk van, működik

Bencze Izabella

Bencze Izabella

Gyurcsányék már a spájzban vannak

ĀVége a találgatásoknak. Amit tapasztalunk, miden kétséget eloszlat: a múlt betört a jelenbe. Igaz, okozott egy kis időeltolódást, hisz Karácsonyéknál már november elején karácsony van

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom