Bencze Izabella

Vélemény és vita

Névjegykártya

Szent István forog a sírjában, hogy ilyen Hadházy-félék ennek a háznak a padsoraiban helyet kaptak

A Wikipedia meghatározását alapul véve: „A névjegykártya személyes vagy üzleti kapcsolati információs kártyácska, mely a készítő adatait/elérhetőségeit tartalmazza. Lényeges arculati elem, amely hatékonyabbá és kényelmesebbé teszi a személy bemutatkozását is.” Nem tudom, ki hogy van vele, magam mindig igazi kártyácskát használtam. De van, aki azt szereti, hogy az egész világ egyszerre olvashassa, csodálhassa valódi arculatát, ezért nagyobb méretű kártyát használ. De még soha nem láttam akkorát, amekkorát a napokban a Parlamentben mutatott fel Hadházy doktor. Ma már ország-világ tudja, ki is ő, hisz bemutatkozott, ahogy illik. Feltartotta a névjegykártyáját. Decemberben még azt hittük, hogy csak egy elfuserált korlát­zsonglőr, de ő ezt tisztázni akarta. Nem, ő nem az, ő egy nagy… Az már más kérdés, hogy ilyen névjegykártyát használó, ilyen arculatú, ilyen gondolkodású embertársunk hogy kerül az ország egyik legszentebb házába, ahol olyan történelmi nagyságok dolgoztak, szólaltak fel, vezették az országot, mint gróf Tisza István és gróf Bethlen István miniszterelnök, gróf Klebelsberg Kuno miniszter, Illyés Gyula író, Gyarmati Dezső olimpiai bajnok, és még sorolhatnánk azokat a példaértékű embereket, akiket most ez a nem tudom kicsoda megalázott. S mindezt a Szent Koronától alig pár méterre. Szent István forog a sírjában, hogy ilyen Hadházy-félék ennek a háznak a padsoraiban helyet kaptak.

Nem, nem azzal van a baj, hogy Hadházy formálisan harcol a korrupció ellen. Jól teszi. A baj azzal a stílustalansággal, ordenárésággal van, amit megenged magának. Még akkor is, ha állatorvos, és így akár napi kapcsolatban lehet a névjegyeként választott állati testrésszel. Semmit nem gyűlölök jobban, mint amikor valaki más idejét lopja, vagy ha másokat undorkeltő jelenségek elviselésére kényszerít. Ez a kis Hadházy-liezon az általa vágyott állattestrészért kiáltó tábla felmutatásával legalább olyan undorító volt számomra, persze Hadházyval együtt, mint a szeméremsértés, ami mellesleg bűncselekmény. A többi felmutatott táblája pedig súrolta a közösség elleni uszítás határát, de a miniszterelnök rágalmazását minden bizonnyal elkövette. Mondanom sem kell, hogy ez utóbbiak is a Btk. tényállásai között találhatók.

S nem kétséges, hogy a mi közpénzünkön trágárkodik, cirkuszol, balhézik. Tisztelettel kérem a házelnök urat, hogy a lehető legszigorúbb büntetést szabja ki erre az emberre, aki legalább oly mértékben vált méltatlanná közéleti funkciójára, mint annak idején Janiczak Dávid ózdi volt és új polgármester az elhíresült nőgyalázásával, s ha lehet, még lejjebb ásta magát a posványba, mint annak idején Nagy Blanka, a mosdatlan szájú diáklány.

Milyen érdekes, ők mindnyájan valamiért az ellenzék köreibe tartoznak. Véletlen jelenség vagy meghatározó ellenzéki stílusdirektíva? Kedves ellenzékiek, lehet választani: a minapi eset az összetapadt ellenzék valódi arculatát mutatta, vagy csupán Hadházy nagyméretű névjegykártyája volt? Nekem mindegy. Egyik gusztustalanabb, mint a másik. És én szégyellem magam, hogy oly korban élünk, amikor ilyen mentalitású képviselők egyáltalán átléphetik a Parlament küszöbét. Egyébként meg kikérem magamnak, sőt megtiltom, hogy engem képviseljen!

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Babonák napja

ĀAz iskolában azt tanították, hogy 1912. május 23-a a vérvörös csütörtök

Csizmadia László

Csizmadia László

Bukott politikusok kísértetjárása

ĀHa Karácsony Gergely szerint Tarlós István díszpolgári címet érdemel, akkor mondhatjuk, hogy szerintünk is, de nem az ő kezéből