Nagy Ervin

Vélemény és vita

Egy korszak és a Jobbik vége

Azért két gesztus mélyen beégett vasárnap mindnyájunk emlékezetébe

Az egyik a Karácsony Gergely mögött, a második (!) sorban álló Gyurcsány Ferenc fanyar vigyora, sárga irigységének leplezetlen jelei a villanó vakuk fényében. A másik a jobbikosok sanyarú tikkelése, jól látható kacsingatása, az egyre kevesebb és egyre kisebb hatalmat jelentő székek felé. Holott ők már tudták, vége a dalnak. Egy-két pozíciójuk maradt ugyan, de a mozgalom bizonyosan felőrlődik az elkövetkező két évben.

Mert állítom, hogy a Jobbik tönkremenetele, tönkretétele nélkül nincs megegyezés, nincs siker, nincs országos -en, de őszintén foglalkozni, szembenézni! Nem lehet a strucc mellé dugni a fejünket és lapozni, mintha semmi nem történt volna! Ahogy az LMP sem ússza meg a mélyebb elemzést.

De addig is hangsúlyozzuk csak: Gyurcsány Ferenc a második sorba került! Már önmagában a szemnek is pompás kép. Persze, nem ez lenne az első eset, hogy a magyar politika nagy túlélőjének talpra kell állnia, és valljuk meg őszintén, ebben a sportágban minimum fekete öves bajnok a többszörösen bukott politikus. De ne sajnáljuk, ez az ő küzdelme, és bőven van rá ideje. Nem úgy mint a Jobbiknak a visszakapaszkodása, amire igazi politikusok nélkül vajmi kevés esély látszik. Ezért biztos lesznek olyanok, akik ha visszagondolnak erre az évre, a megmaradt jobbikosok arcára is emlékeznek majd. Ez a választás volt ugyanis a párt utóvédharca.

Persze ne legyenek kétségeink, fogja még a Demokratikus Koalíció vezetője kavarni a trutyit a baloldalon, amitől Karácsony nem lesz túl boldog, és lesz még ordibálás a jobbikos rendezvényeken, de itt most szépen véget érnek a „kuruc nóták”. Sajnos.

Sajnos, mert szűkebb és szürkébb lesz a rendszer, bár jegyezzük meg, 2022-ig még sok víz lefolyik a Dunán. És az is biztos, hogy mielőtt a balliberális oldalon megszűnne a mostani látszólagos béke, a még mindig külön szervezeti, emberi és anyagi struktúrában egymással vetélkedő pártok megvárják, hogy az egykori nemzeti radikális párt elvonuljon a haldokló elefántokkal a dombok mögé, a vesztőhely irányába. Persze addig még van idő. Nem sok, de van.

De a helyzet most – minden jövőbeli bizonytalanság ellenére – adott. Talán végleg, talán nem, de véget ért a „centrális erőtér” politikája, amely az elmúlt évtized nagy és sikeres találmánya, gyakorlata volt. Talán évekre visszatér a bizonytalan jobb-bal szembenállás, a kétpólusú politikai rendszer. Talán holnapután egymásnak esik Gyurcsány és Karácsony.

Egy dolog azonban most biztosnak látszik: az egész „korszakváltás” legnagyobb vesztese a Jobbik. Az egykori radikális párt vezetői ugyanis eladtak mindent egy tál lencséért. És ezek után nincs szükség a Jobbikra. Minek? Kinek? A nagy ellenzéki összefogás felfalta a csurkai örökséget. Lehet, hogy jönnek majd mások, okosabbak, tisztességesebbek, de ez a fejezet most véget ért.

Ami pedig még ide kívánkozik, az utóbbi időben egyre nagyobb hangú demokráciaféltőkkel szemben, hogy Magyarországon igenis működik a jogállamiság, pluralizmus van, és persze demokrácia. Voltak, akik sosem mondtak mást. És voltak, akik egész Európát teleriogatták, nem kevés kárt okozva a nemzetnek. Nos, nekik, ha van vér a pucájukban, most lenne egy „apró” feladatuk.

Kapcsolódó írásaink

Őry Mariann

Őry Mariann

A szuverenisták és a nyugat hősei

ĀA rendszerváltozás utáni választások legnagyobb arányú győzelmét érte el vasárnap a lengyel Jog és Igazságosság, azaz a PiS a parlamenti voksoláson

Boros Imre

Boros Imre

Komprádorok

ĀEmlékezzünk csak, meddig is volt az egyik közgazdasági vezérszólam, hogy gazdasági sikereink titka az olcsó munkabér? Más kérdés, hogy az alacsony bérekhez mégis negyedszázadig folyamatosan két számjegyű infláció társult

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom