Őry Mariann

Vélemény és vita

Gyalázatos paktum

Fél tucat ember ünnepelte hétfőn Máltán a saját hülyeségét. Az olasz, a francia, a német – pont Horst Seehofer, uramisten! –, a máltai és a finn belügyminiszter, na meg Avramopulosz migrációs biztos

álláspont

Előálltak egy migrációs megállapodással, ami nagy vonalakban ugyanaz, mint a három évvel ezelőtti, csak rosszabb.

Diadalmas sajtótájékoztatójukon azt állították, hogy az újabb remek kvótaterv csak egy behatárolt időszakra szól, és egyébként is csak Olaszország és Málta megsegítéséről, értsük meg, vészhelyzet van, cselekedni kell. Pont ezzel jöttek az uniós vezetők a 2015-ös menekültválság utáni évben is, kitaláltak egy önkéntes és egyébként is csak meghatározott számú emberre vonatkozó kvótát, mert most azonnal meg kell segíteni az olaszokat és a görögöket. Nem sikerült. Erre rájöttek, hogy az önkéntesen se működő kvóta mennyivel jobban működne kötelező alapon – még mindig behatárolt számú emberre vonatkoztatva. Ez sem sikerült, hiszen a tagállamok nagy többsége nem teljesítette a saját részét. Azokat, akik igent mondtak, majd sunyítottak, semmilyen retorzió nem érte, de az ötlet ellen elvből ágálókat, mint Magyarország, bíróság elé citálták. Aztán persze jött a felső határ nélküli elosztási mechanizmus ötlete.

Mindezek fényében nehéz a politikai józanság jeleit felfedezni Seehoferék mostani javaslatában. Persze a kvótatervek csődje még csak a kisebbik gond. A nagyobbik baj az, hogy az egész vita újraindítása már önmagában is káros, hiszen azt az üzenetet küldi az embercsempészeknek és a lélekvesztőiken útrakelőknek, hogy érdemes elindulni. Az életveszélyes út vállalásához ugyanis éppen elég a tudat, hogy európai földre tehetik a lábukat, hogy utána mi lesz, az egyrészt az embercsempészek hazugságai miatt eleve szépnek tűnik, másrészt pedig a legrosszabb esetben sem küldik őket egyből haza – ha egyáltalán.

A máltai paktum az eddigi legőrültebb ötlet, hiszen még csak nem is azt mondja, hogy a menedékre jogosultakat osszák szét a tagállamok között, hanem szó szerint mindenkit. Felvesznek tehát a Földközi-tengeren végtelen számú embert, jellemzően afrikai gazdasági bevándorlókat, és nem elég, hogy az olasz partokhoz viszik őket, hanem még szét is küldik őket különböző európai országokba, hogy majd ott döntsék el, maradhatnak-e. Ez már így leírva is teljesen eszement elképzelés, főleg annak ismeretében, mennyire hatékony a menedékre jogosulatlan tömegek hazaküldése az elmúlt években – nagyon messze van a minimálisan elfogadhatótól is.

Végtelenül elkeserítő azt látni, hogy egy ilyen tervhez az arcát adja Horst Seehofer, aki néhány éve még vérre ment Angela Merkellel a migrációs politika szigorítása érdekében. Már-már szürreális, hogy éppen Seehofer veti fel, hogy országa vegye át az olaszokhoz érkezők negyedét, mert hogy a német menekült- és bevándorlásügyi rendszer simán elbír velük.

Mindezek tetejébe az egész máltai paktum szembeköpése a közös uniós szabályoknak. Ismét kerülőúton próbálkoznak a kvótával, ahogy először is tették, javaslatuk pedig lényegében értelmetlenné teszi a schengeni övezetet. Akik ebben részt vesznek, bizonyítják, hogy csak hazudoznak, amikor határvédelmet ígérnek. Ezt a végtelenül káros és bűnös politikát ráadásul nagyrészt azért erőltetik, hogy elodázzák a választói akarattal szemben létrejött balos olasz kormány bukását és a bevándorlásellenes erők áttörését. Újra és újra kockára teszik Európa jövőjét, hogy alkalmatlan politikusokat tartsanak hatalomban, megtagadva az emberektől a választást és a változtatást. Ekkora gyalázat ritkán marad megtorlatlanul.

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Megint szól a rádió

ĀNehéz megítélni, mennyire lesz hatékony a SZER működése, azonban bizonyos, hogy nem a sajtószabadsággal van itt a probléma, hanem az ellenzék alkalmatlanságával, amelyen a Szabad Európa Rádió újraindítása sem segíthet

Rab Irén

Rab Irén

Korrupció és lobbizás

ĀA németek többsége az egy éve tartó intenzív érzékenyítés következtében a klímavédelmet fontosabbnak találja, mint a növekedést. Pedig a klímatörvény a lakosságnak fog fájni