Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Újracsomagolt liberalizmus

A Föld jövőjének biztosítása, a környezet védelme tehát közös kihívás, ezért sem hagyhatjuk, hogy a téma nélkül maradt liberális roncsvilág kisajátítsa

álláspont

Amikor a bukott ellenzéki politikus egy nyári sajtótájékoztatón a hazai kánikulával akarja igazolni a klímaváltozás tényét, egyúttal a retrográdnak és fasisztoidnak bélyegzett kormány nemtörődömségét, vagy amikor a függetlenobjektív tévés műsorvezetőnek a még nála is függetlenebb szakértő a nyári viharokkal magyarázza ugyanezt, az embernek az az érzése támad, hogy itt bizony egy politikai furkósbot van készülőben. Túlzásokkal faragják, formázzák, alakul az újabb csodafegyver, amit a gonosz és érzéketlen jobboldal ellen készülnek bevetni. A ballib sajtó csaknem minden harmadik–negyedik cikket ennek a témának szentel.

Nem hazai sajátosság ez: az újbaloldal Európa-szerte azon munkálkodik, hogy a konzervatív–szuverenista erők megerősödését a klímahisztiként azonosítható nyomulással fordítsa vissza. A zöld szorongás kvázi divat lett, de trükkös árukapcsolás is jár hozzá: csak az a hiteles rettegő, aki – némi leegyszerűsítéssel – egyúttal multikultipárti, ünnepli a születésszám európai csökkenését, genderbarát, és persze szivárvány színű paplan alatt álmodik határok nélküli világot.

Vagyis egy új ideológia kimunkálása zajlik éppen, miután a korábbi célok kiüresedtek, vagy éppenséggel nem érvényesek. A gendersemleges közvécé több országban már valóság, a melegházasság szinte mindenütt, a baloldal nem a dolgozók, sokkal inkább a migránsok érdekeit lesi, a törvény előtti egyenlőség pedig évtizedek óta de jure valóság Európában. Hova lehet még ezt fokozni?

Hát oda, hogy – paradox módon – a globalizmus gazdasági nyerteseinek támogatásával itt az újabb ideológiai termék, ami azonban valójában korántsem liberális találmány. Legfeljebb újracsomagolás. A környezetvédelem leánykori neve ugyanis teremtésvédelem, és virtigli konzervatív, illetve keresztény érték.

A teremtett világ megóvását hosszú ideje sürgetik az egyházfők a világi hatalmasságoknál és a politikusoknál, változó sikerrel, ám Greta Thunberget nem Ferenc pápa enciklikája inspirálta, nem is rá hivatkozik a műanyagmentes júliust szelektíven betartó, szinte vallásos tisztelettel övezett liberális idol. Nem illene a képbe.

A politikai jobboldalnak a jövőben sem szabad hagynia, hogy a baloldal monopolizálja a környezetvédelem és a zöldpolitika ügyét – figyelmeztetett a minap Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, Schneller Domonkos helyettes államtitkár pedig arra, hogy nem azért kell foglalkoznunk az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés elleni küzdelemmel, mert az EU erre kényszerít bennünket, hanem annak ellenére vagy azzal együtt kell komolyan vennünk, hogy jelenleg az EU-ban (is) ez a trend.

Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédében az általános szavazati jog kapcsán utalt arra, hogy liberális demokrácia csak ott lehet a világon, ahol egyébként előzőleg keresztény kultúra is létezett.

Valahogy így van ez a környezetvédelemmel is, amely egyébként sem a kommunista, sem a szélsőliberális nézőpontból nem következik egyenesen. A magyar kormánynak ráadásul pragmatikus, a társadalmi szempontokat is figyelembe vevő megoldási javaslatai vannak a kérdésben, amikor a légkört nem szennyező atomenergiára és megújuló enegriaforrásokra támaszkodva kívánja teljesíteni a korábban rögzített klímacélokat. Úgy, hogy ebben már jobban áll, mint például a „nagyon zöld” Németország, amely egyelőre emelkedő rezsiköltségekkel és szén-dioxid-kibocsátással küzd a thunbergi célokért.

A Föld jövőjének biztosítása, a környezet védelme tehát közös kihívás, ezért sem hagyhatjuk, hogy a téma nélkül maradt liberális roncsvilág kisajátítsa.

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Hazafiak vagy nacionalisták

Ā„Ezek a férfiak minden belső vagy külső segítség nélkül, lelkiismeretük szorításában harcoltak. Tettük és áldozatvállalásuk az újjáépítés lerombolhatatlan fundamentuma”

Bogár László

Bogár László

Munkaerőhorror

ĀAz afrikai munkaerő ugyanis, nyelvtudását, munkakultúráját, egyáltalán kulturális „rendjét” illetően, távlatilag is alkalmatlan mindenféle munkavállalásra