Szerencsés Károly

Vélemény és vita

Kívánságműsor

„András egy régi kedves Bojtorján dalt kért tőlünk; Judit testvérének, Olgának a születésnapjára Bergendytől egy szép szerelmes nótát, Laci Tiszavarsányba a srácoknak egy gyors, pörgős számot az Eddától! ”

„Nagyszerű! Küldöm. Mi minden kívánságot teljesítünk. Most hírek, de ne menjenek sehová, mert jövünk vissza és rögtön a szünet után jön a Modern Talking!”

„Igen! Katalin a Generáltól kérte a Fűrészt. Katalin, Katalin, csak nincs valami baj, ha-ha-ha!  Többen valami vidám, pörgős nótát kérnek erre a borongós szombat délutánra. Peti, a kombájnos Chris Reát hallgatná. Peti, pont a Road to heaven-t? Petikém, mennyi van még hátra? Hány barázda?  Szánt az eke. Mi? Ha-ha-ha! És érkeznek a kívánságok sorban. Nagyszerű!  A Deep Purple? Az marha jó! Rendben! Smoke on the water. Küldöm! Szóljon akkor most mindenkinek a Boney M! Ez itt a Daddy Cool!”

„Igen, természetesen! Ezerhatos motor, tempomat, tolatóradar, különleges gyöngyház fényezés, intelligens parkolás és ablaktörlő, auto­mata klíma, GPS majdnem egész Európára! Öt év garancia. Persze, természetesen van más felszereltség is. Kisebb? Hát annyira azért nincs. Igen az a márka is a cégcsoporthoz tartozik. Olcsóbb, persze. De az ár-érték arány. Hogy használtat? Itt áll az udvaron. Nincs tízéves. Kis testi hibával. Ha-ha-ha. Nincs ezzel semmi baj, csak egy kicsit akad. Ja! A forgalomba helyezés, biztosítás, jutalék, pótkerék.  Jó utat! Kicsit félrehúz, a sorompónál vigyázzon, becsapós! ”

„Szóval 70x20x1200 mm-es kellene 52 darab. Csiszolt, de nem lakkozott. Hm. Csak nem egy B 52-es készül a fészerben. Ha-ha-ha.  Megnézzük. Szóval van itt 70x20x1000 mm-es, csiszolt és nem lakkozott. Rövidebb, de hát kicsire nem adunk. Ha-ha-ha. Nyulat nem lövünk vele! Ha-ha-ha. Majdnem stimmel. 1200 mm-es csak harmincasban van, de az lakkozott is. Akkor inkább az? Rendben. Igen értem, hogy abból kétszer annyi kell, de hát csak 80 darab van. Akkor inkább a 70x20x 1000-ast? Megoldjuk. De szállítani nem tudjuk. A Karcsiék ilyen tételt nem vállalnak. Talán vegyen egy tonna cementet és ezer téglát is. Hát, ha nem, akkor szóljon Ferinek Ladányba a Fonográftól: Ha felépül végül a házunk! Fejre vigyázni!”

„Van, persze van ilyen méretű gumink. Csak egy kicsit szélesebb, de jó lesz erre az abroncsra. Hát egy kicsit hozzáér! Attól még lehet tekerni. Jó kis fitnesz. Ha-ha-ha. Hatalmas nyolcas van benne. Nem probléma, így is tökéletes lesz. Kicsit állítok a féken. Meg is van. Látja, most már nem ér hozzá. Hogy nem fog? Arról nem tehetek. Legalább tízéves. Szerintem hagyja itt, majd mi kidobjuk. Ez a bringa itt tökéletes. Igen, nyolcvankilencezer, de alig használt. Újszerű. Csak hatos van benne. Ha-ha-ha. Én értem, hogy maga csak a szelepet akarta kicseréltetni, de higgye el, így sokkal jobban jár! Jöjjön máskor is. És most szóljon is a Queentől a Bicycle! Karolina írja, hogy Freddie volt a férfiideálja. Oh, Carol! ”

„ Hogy kitől? Milyen könyv? Még nem hallottam róla. Elég fura név. Megnézhetem a rendszerben.  Szepes Mária, Szép Ernő, Szerb Antal… Jé! Tényleg. Itt van. De csak rendelhető. A boltban nincs. Ne haragudjon, annyi sz…r jelenik meg. Könyvhét? Megrendelhetjük a raktárról. De az néhány nap. Vigyen valami mást. Ragaszkodik az „sz” betűs szerzőkhöz? Itt van Eszterházy. Nem, nem „E”. Mondom, hogy Eszterházy. Esszel! Ha-ha-ha. Nem értem mit akadékoskodik! Nagyon jó kis könyv. Ha nem, hát nem. Nem dől össze a világ. És magának is szóljon minden idők legnagyobb slágere a Baccarától: Yes Sir! I Can Booggie!”

„Igen. Ez az ágyrács pontosan ekkora. A matrac egy kicsit keskenyebb és rövidebb. Így kaptuk Skandináviából. Ez a modern és természettudatos. Ott már fényévekkel előttünk járnak. Tudja hány fát mentünk meg ezáltal, hogy egy kicsit keskenyebb és egy kicsit rövidebb? És nem is zavaró. Tessék kipróbálni. Na? Na? Milyen érzés? Tett valamit a világért! Legalább egy fát megmentett az esőerdőben! Értem, hogy csak ágyneműt akart venni, de miféle ágya van otthon? Környezettudatos? Ez egy intelligens ágy. Okoságy!  Ért engem? O-k-o-s! Ha-ha-ha. Nem? Hát tudja, nem is néztem ki magából. Reakciós egy feje van. Stimmeljen! Ezt tudja csak hajtogatni! Stimmeljen! Hát akkor szóljon magának Amanda Lear. Az stimmelt, higgye el!”

„Na, most a százezer az már nem annyi, mert hát vannak ugye a költségek. Lehet, hogy önnek akkor ezt mondták, de rosszul mondták. Vagy, ami még inkább lehetséges, ön rosszul értette. Mert nem csak a költségek vannak, egyszeri, plusz a tizenkétszer egyhavi meg nekünk a tizennegyedik havi, ha-ha-ha, de hát vannak ugye az adók is. Kamatadók, meg – na mindegy – tessék elolvasni. Tudom, hogy százezerre számított, de azért ez sem rossz. A piacon a legjobb. Itt tessék aláírni. És itt, és még itt, és itt. Sajnos a pénztár most zárva. Emberek vagyunk. Egy óra múlva kinyit. Addig hallgassa meg a Neotontól a Santa Mariát! Felfedezzük Amerikát! Gabi kérte Tóalmásról.”

„Szeretet, tisztelet, megbecsülés. Jó szó, mosoly, empátia, odafigyelés. Simogatás, megbocsátás, meghittség, harmónia, önfegyelem, önfeláldozás. Adakozás, áldozatvállalás, féltés, szép tiszta tekintetben igazság, szelíd szóban bizonyosság. Megbékélés, megértés, hosszú harag után kibékülés. Félszeg kéznyújtás, s felszabadult parolázás: húsz éven át miért is? Mindezt megtehetjük, s csak nevethetünk, mint én is, hogy majd megint valaki elrikkantja magát: hát akkor szóljon Gyuri kérésére az Elmegyek, s most nem Máté Péter előadásában, hanem a dalt világsikerre vivő Sylvie Vartantól. Nicolas! Elmegyek!”

„Dehogy megyek! Dehogy Nicolas! Jéghideg Afrika, romantikus Skandinávia. A magyar a legősibb nép Európában, de lehet, hogy a világon is. (Az biztos, hogy nem a román, mert ők is ezt állítják.) Negyvenezer-négszáztizenkét éves. De a Kati néni negyvenezer négyszáztizenkét és fél. Dehogy megyek. Ballagok, elcsoszogok, elevezek. Tessék itt a bizonyíték. A lábamon alig alig állok, mégis szeretnek a lányok… Pentatlon, nincs párja. Nem páros szám az öt.  És a Pi! Azt aztán ne is bolygassuk! Inkább hallgassuk meg Lakatos Weiselburger Sándort és népi zenekarát (Sándor gitáron játszik, jobban, mint a Gary Moore): Aranyeső! Aztán majd mondom, mi van.”

„Záporoznak a kérések. Kívánságok. Jókívánságok. Üzenetek. Vélemények is. Jean-Claude egy jó otthont keres, bentlakással, teljes ellátással, Angela orvost keres idegi panaszaira, mások fűnyírást vállalnának, van aki a fogorvos úrnak üzeni, hogy rendezné a fogsorát, többen kérték Ullmann Mónikától az „Írtam a bátyámnak egy dalt”, mások kifogásolják, hogy elhangzott egy dal délelőtt, amelyben az egykori besúgó énekelt – besúgó énekelt, ha-ha-ha, ez jó -, de jó ez, nagyon jó! Hogy ki énekelt? Fogalmam sincs. Én igen, de az már régen volt. Ilyen világ volt. Tessék megérteni! Akkor jöjjön most közkívánatra a Modern Talking! Chery, Chery Lady.”

„Labilis felettünk a légkör.  Napozni a napon veszélyes. Árnyékben meg nem érdemes. Ha-ha-ha! Everybody is dancing with the captain! És Mike and the mechanics! És Tibor Lévai. Jaj de jó!  Nézzük akkor az üzeneteket! Zsuzsa írja, hogy szuperek vagyunk. Köszi Zsuzsi! Zsöci üzeni Rákoskeresztúrra Marinak, hogy örökké és csak te. Ez szép volt Zsöcikém! Hajrá! Valaki új szobabútort kér, mert beázott a lakás, szétmállott a Varia. Sajnálom, nagyon sajnálom, de hát ez nem ilyen műsor. Mi csak egy dalt tudunk küldeni, hogy jobban teljen az idő, és talán a bajokat is elfeledjük néhány percre. Szóljon akkor most a Modern Talking!”

„Tájékoztatjuk, hogy ügyfélforgalmunk éppen most nagyon megnövekedett. Kérjük próbáljon hívni később. Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Technikai probléma? Műszaki probléma? Nagyon is van különbség! Számlával kapcsolatos? Kárbejelentés? Időpontkérés? Március nyolcadika? Igen tudom, hogy augusztus van. Kérem, ne kiabáljon. Panasz? Akkor kapcsolom a kollégát, addig hallgassa tovább ezt a megnyugtató Bach kantátát. Nem, Modern Talking nincs, és Boney M sincs. Üzenetet sem olvasok be! Már elnézést, de nem kívánság-­műsor ez!”

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Tarr világa

ĀFricska. Jómagam hideglelést kapok Tarr Béla olykor hétórás, öncélú filmkísérleteitől, ez az én dolgom. Az pedig az ő dolga, hogy divatos avantgardként kötelességszerűen gyűlöli a magyar kormányt

Dippold Pál

Dippold Pál

A bábleány

ĀKapóra jöhet a magyar ellenzéknek az önkormányzati választások kampányában a Horvátországról hozzánk szállított szennyiszap