Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Merkel öröksége

Az utóbbi hetek németországi erőszakhullámára jellemző, hogy éppen az az állami csúcsvezető nem szólalt meg eddig, aki az első számú felelős érte: Angela Merkel kancellár

álláspont

Menedékjoggal Svájcban élő háromgyermekes családapa az az eritreai származású férfi, aki hétfőn vonat elé lökött egy anyát a kisfiával Frankfurt főpályaudvarán, indítéka továbbra is ismeretlen – közölték tegnap délután Berlinben a szövetségi belügyminisztérium tájékoztatóján. A negyvenéves afrikai gyilkos rendezett körülmények között élt, és korábban a sikeres társadalmi beilleszkedés mintapéldájaként tartották számon – emelte ki Horst Seehofer belügyminiszter, aki megszakította szabadságát, és válságtanácskozást hívott össze az utóbbi napok több súlyos – részben hasonló jellegű – bűncselekménye miatt, amelyek egész Németországot sokkolták. A volt bajor miniszterelnök, aki a tömeges bevándorlás elleni küzdelem egyik élharcosa volt Németországban, tegnap tőle szokatlan módon „magyarázta” a Németországot sújtó terrorhullámot. Azt mondta, a külföldiek körében mutatkozó bűnözést sem ártalmatlan színben feltüntetni, sem „instrumentalizálni” (eszközként felhasználni) nem szabad, mert ez a társadalom megosztottságához vezet, a megosztottság pedig az erőszak előszobája.

Ha jól értjük a bajor politikus fejre állított logikáját, szerinte nem az afrikai, ázsiai migránsok által elkövetett súlyos bűncselekmények – amelyeket 2016 nyara óta a hétköznapi terrorizmus jelenségeként tapasztalnak meg a német polgárok milliói – vezetnek a társadalom megosztottságához, hanem a megosztottság vezet az erőszakhoz. Vagyis a baj oka nem a tömeges bevándorlásban, a migránsok deviáns, abnormális – pontosabban az európai normákkal és szokásokkal ellentétes –, kiszámíthatatlan viselkedésében, hanem a német társadalomban keresendő Seehofer szerint, így azonban ő is növeli, mert „elfödi a bajt”. Ha ezt az afrikai férfit tényleg a sikeres társadalmi beilleszkedés mintapéldájaként tartották számon, akkor ez persze nemcsak a német, hanem a svájci állami hatóságok, biztonsági szervek tökéletes alkalmatlanságára is rávilágít, ami nem sok jóval kecsegtet a közeljövőre nézve.

Az utóbbi hetek németországi erőszakhullámára jellemző, hogy éppen az az állami csúcsvezető nem szólalt meg eddig, aki az első számú felelős érte: Angela Merkel kancellár, aki 2015 nyarának végén meghirdette a deutsche Willkommenskultur (a befogadás német kultúrája) nyilván jó szándékú, de teljesen téves és súlyosan káros politikáját. Egy évvel később aztán beismerte, hogy nem tudták jól kezelni a menekültproblémát, és azt sóhajtotta az éterbe, hogy ha tudná, sok évvel visszaforgatná az idő kerekét. Néhány hónap múlva, a berlini karácsonyi vásár idején végrehajtott kamionos terrortámadás – amelyben egy tunéziai „menekült” bűnöző tizenkét ember életét oltotta ki, és több tucatot megsebesített – után a német kancellár nem szólalt meg, nem sietett a helyszínre, nem intézkedett, hanem több mint tizenkét óra elteltével, másnap tett egy sajtónyilatkozatot, és az összes mondanivalója ez volt a német népnek: „Nem akarunk a gonosztól való félelem bénultságában élni.” De semmit nem tett a gonosz ellen.

Egyelőre csak reméljük, hogy Merkel volt minisztere, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnöke nem az ő téves és káros örökségét folytatja majd, hanem – mint két hete az Európai Parlamentben megígérte – többet akar tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, és küzdeni fog a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen. Lesz hát miről tárgyalnia holnap Brüsszelben Orbán Viktorral, aki többször, legutóbb Tusványoson is aláhúzta, mielőbb ki kell javítani az EB által öt év alatt főként a migráció, a közbiztonság és a gazdaság területén elkövetett súlyos hibákat.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Blokád és pragmatizmus

ĀMi sem bizonyítja jobban a német külpolitika képmutató magatartását, mint hogy miközben minden uniós tagállamtól elvárja, hogy szigorúan tartsa be az oroszokkal szembeni szankciókat, addig a németek – a színfalak mögött – komoly üzleteket kötnek

Petrin László

Petrin László

Európa jövője

ĀA nyugat-európai politikai rendszerek már régen nem liberális demokráciák, valójában demokrácia nélküli liberalizmussá torzultak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom