Őry Mariann

Vélemény és vita

Manfred Weber nehéz napjai

A valódi demokratikus döntéshozatal és a demokrácia kék-sárga színháza nem ugyanaz

álláspont

Hosszú játszma újabb menet ért véget tegnap Brüsszelben. Mire az Európai Tanács ülése véget ért, Angela Merkel és Emmanuel Macron egyaránt azt mondta, hogy egyik csúcsjelölt sem élvez többségi támogatást, azaz jó eséllyel sem a néppárti Weberből, sem a szocia­lista Timmermansból, sem pedig a liberális Vestagerből nem lesz az Európai Bizottság elnöke. Hogy pontosan legyünk, Weberből különösen nem lesz, a többieket azért még korai temetni. A balliberális jelölteknek még akár ki is nézhet valamilyen pozíció, de Weber jelen állás szerint megmarad frakcióvezetőnek. Erről éppen frakcióvezető-társai gondoskodtak, hiszen mind szo­ciáldemokrata, mind pedig liberális kollégája megmondta neki csütörtökön, hogy nem fog mellé állni, amikor a parlamenti szavazásra kerül sor.

A kialakult helyzet sajátságos, hiszen nem beszélhetünk egységes Weber-ellenes frontról. A parlamenti frakcióvezetőknek például konkrétan vele van bajuk a jelek szerint, de lehet, hogy csak arról van szó, hogy felismerték: tőlük függetlenül is zsákutca Weber jelöltsége. Az egész csúcsjelölti rendszer elkaszálása azonban aligha érdekük, főleg mert azzal Timmermans ambí­cióinak is lőttek. Egy brüsszeli diplomata ezt úgy fogalmazta meg a Politicónak, hogy a Néppárt nem fog kétszer öngyilkosságot elkövetni, ha már Webert fel kell adniuk, a legnagyobb pártcsaládként nem fognak valaki más csúcsjelöltje mellé állni.

Emmanuel Macron francia elnök azonban kezdetektől fogva ellenzi a csúcsjelölti rendszert, ami már csak azért is érthető álláspont, mert az esélyes pártcsaládokban nem a franciák dominálnak. A németek által uralt Néppárt helyzete nem könnyű, ugyanis ma már nincs annyi erejük, hogy mindenképpen érvényesítsék az akaratukat a csúcspozíciók elosztásakor. Az Európai Tanács, ahogy az egész európai politika, erősen megosztott és töredezett, más pártcsaládoknak sem lett akkora ereje, mint amennyi a Néppártnak volt valaha, arra azonban nagyon is képesek, hogy keresztbe tegyenek nekik.

Merkel egészen biztosan észrevette, hogy Macron élvezi a helyzetet. A francia elnök nemcsak azt jelentette be, hogy egyik csúcsjelölt mögött sincs kellő támogatás, hanem még az Európai Központi Bank (EKB) élére pályázó német Bundesbank-elnöknek is odaszúrt a sajtótájékoztatóján. Ahogyan ugyanis arra Macron valóban találóan rámutatott, elég átlátszó, hogy Jens Weidmann éppen a tanács ülése előtti napon gondolja meg magát az EKB kötvényvásárlási programjával kapcsolatban, amit korábban támadott. A legkeményebb mondata persze az volt, hogy Weber akár még támogatható is lett volna, de ő egy német lista vezetője volt. Mindezek mellett Macron makacsul állítja, hogy a csúcspozíciók elosztása számára nem egy francia–német párharcról szól. Hát dehogynem.

Miközben egyre több politikusról derül ki, hogy bár nem reklámozta, nagyon is ellenezte a csúcsjelölti rendszert, érdemes visszaemlékezni arra, hogy Orbán Viktor és David Cameron akkori brit kormányfő már öt éve, amikor ketten nemmel szavaztak Jean-Claude Junckerre, nyíltan egyértelműsítették az álláspontjukat ebben a kérdésben. Úgy látszik, a csúcsjelölti rendszer esetében is igaz, ami a migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben: az uniós mainstream néhány év késéssel átvette azt az álláspontot, amelyet korábban elutasított.

Hogy mi az elmúlt napok tanulsága? Először is: a valódi demokratikus döntéshozatal és a demokrácia kék-sárga színháza nem ugyanaz. Másodszor pedig: Weber végre megtanulhatta, hogy a balliberálisok rendkívül hálátlan szövetségesek.

Kapcsolódó írásaink

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Bizakodó szemek fénye

ĀMennyit hallottuk, hogy mi, magyarok, közép-európaiak, csökevényesen fejlődtünk, például nálunk nem volt polgárság, amely a polgári ideológusok szerint e­gyedül fogékony a demokráciára

Kő András

Kő András

Álmok

ĀKevesen tudják, hogy hazánk – álmaiban és a gyakorlatban – egy téli olimpia megrendezésében is bizakodott

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom