Nagy Ervin

Vélemény és vita

Kétes összeborulások

A tényekkel nem törődve igyekszik a szivárványszínű ellenzék fából vaskarikát bütykölni

Összenő, ami összetartozik. Vagy ahogy az ellenzék állítaná: sikerült ismét egy város érdekeit szem előtt tartva az ellentétes politikai nézeteket háttérbe szorítani és közös polgármester-jelöltet találni. Annyi város után már Dunakeszin is.

Ízleljük csak a mondatok csodás zamatát! Ellentétes politikai nézetek háttérbe szorítása. A város érdeke. És meg ne feledkezzünk egy másik hasonló lózungról, amely több nagy település közéleté­ben hallható már: „ügyek mentén együttműködni”. Szép és új világ. Igazi demokrácia és köztársaság. Működő jogállamiság – esély a váltásra, mostantól Dunakeszin is… Csak nehogy összevesszenek, nehogy egymás fejét törjék be az ellenzéki homokozóban játszadozva!

Habár a program általában és az egyre csak terebélyesedő Pest megyei városban is meglehetősen felszínes, hisz háttérbe szorulnak a politikai értékek, azt azért mindig és mindenhol – ahol az ellenzék létrehozza morálisan megkérdőjelezhető összefogását – megtudhatjuk, hogy az ország és persze a települések érdeke az, hogy közösen vágják kupán a Fidesz sikeres politikusait. Ezzel persze egyenes arányban nőne a sajtószabadság, a jogállamiság, és mint a főnixmadár, újjászületne halott hamvaiból a „fékek és az ellensúlyok” intézménye. Virágozna minden virág, és lenne itt Kánaán; magasabb bérek, több zöldfelület, tisztább levegő, kevesebb stadion, világszínvonalú egészségügy és olyan oktatási rendszer, amelyet irigykedve bámulna egész Európa. No persze! Kár, hogy azt eddig és most sem tudjuk még, hogy miképp képzelik el mindezt. Ha meg igen, akkor azt látjuk, hogy az egyes pártok ötletei oly messze vannak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Pedig az ördög a részletekben rejlik.

Az utóbbi kilenc évben növekedett a gazdaság, több pénz maradt a polgárok zsebében, tágult a politikai mozgástér és kirajzolódtak a társadalmi együttélés keretei­nek világos és biztonságos határai. És miközben makrogazdasági adatok csúcsot döntenek, követhető és soha nem látott népszerűségnek örvend a kormány jövőképe, addig a tényekkel vitatkozó, az egymás tenyerébe csapó szivárványszínű ellenzék igyekszik fából vaskarikát bütykölni. Tegyék, míg tehetik. Tegyék, míg a sok-sok hazug ígérettől nem szakad le a plafon.

Történik ez immár – jó néhány nagyobb település után – Dunakeszin is. Kiáll a Jobbik, kézen fogva a Gyurcsány-párttal, amellyel a múltban kölcsönösen utálták egymást, és persze ott puszilkodnak az utolsókat rúgó utódpárttal, az MSZP-vel, a legutóbb csúfosan megbukott LMP-vel és az „új SZDSZ-ként” hasító Momentummal, hogy bejelentsék immár Magyarország huszonharmadik legnagyobb városában is közös jelöltek lesznek, illetve egy polgármesterjelölttel, Gerner Péterrel indulnak neki az őszi önkormányzati választásoknak. Reményeik szerint jól elpáholva majd az egyébként sikeresen regnáló Fidesz többségű önkormányzati testületet és Dióssi Csaba polgármestert.

Nevezett G. Péterről ezidáig annyit tudtunk, hogy geológus végzettségű, informatikai menedzserként dolgozik, utálja Orbán Viktort, szereti a káromkodásával hírhedtté vált Nagy Blankát, nem támogatja a Paks 2 beruházást, fontosnak tartja a klímavédelmet, kevésbé égetőnek a migrációs krízist, lebontaná a kerítést, és elévülhetetlen érdemeket szerzett mint a helyi választási bizottság tagja – megakadályozva a kormánypártok csalási kísérleteit. Szerinte munkálkodásának eredménye az, hogy Dunakeszin több mint ötvenszázalékos eredményt ért el az ellenzék legutóbb – már ha összeadjuk a szavazatok számát. De csak, ha tényleg összeadjuk… Tudjuk ugyanis továbbá azt – az egyik közösségi oldalon kitett posztja szerint –, hogy a vonatkésésekről is Orbán Viktor tehet, és végül a fantasztikus fotókból kiderül, hogy aláírt az LMP-nek és a Gyurcsány-pártnak is az uniós választások előtt – amolyan ellenzéki bolygó hollandiként.

Minden elsőéves politológus hallgató tudja, hogy ebben az összefogásban nem lesz egy meg egyből kettő, azaz nem igaz, hogy a most töredezett ellenzéki oldal egyes pártjaira leadott legutóbbi szavazatok egy az egyben összeadódnak majd. Sőt! Nem minden jobbikos fog örülni annak, hogy azt a Gyurcsány Ferencet kell támogatnia, akit egykor még sötét politikai sátánként emlegettek. Ahogy a megveszekedett szoci aktivista sem lesz boldog attól, hogy a szemtelen, valaha az antiszemitizmus határait súroló, mára ideológiailag teljesen kilúgozott jobbikos jelöltnek kell majd segítenie egyes körzetekben.

Arról nem is beszélve, hogy a választópolgároknak el kell arról is gondolkodniuk majd, hogy mi van akkor, ha ezek tényleg legyőzik az egyébként sikeresen dolgozó polgármestereket, és megszerzik az önkormányzatokban az abszolút többséget. Mert úgy egymásnak fognak esni, hogy sem sikeresebb városok, de még csak nagyobb zöldfelületek sem lesznek sehol sem, csak a viszálykodás, ármánykodás, gáncsoskodás és veszekedés, ami meg fogja bénítani egy-egy város működését. De csak akkor, ha…

Szerencsére azonban a „ha” szócska, felkiáltójellel a végén, még előttünk áll.

Kapcsolódó írásaink

Bán Károly

Bán Károly

Ellenzéki etika

ĀA közös nevezőt és az alkalmas jelölteket megtalálni képtelen ellenzéknél továbbra is a káosz és a marakodás irányít

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Játék Könyve

ĀMindenki szeret játszani. A gyermek számára önfeledt játékában ugyanúgy megszűnik az amúgy is az itt és most által uralt tér és idő, mint amikor a felnőtt játszik a kisvasúttal vagy a kirakóval, máskor az agyát tornáztatja a játékkal

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom