Őry Mariann

Vélemény és vita

Gyilkosság vacsorára

Kártyavár, Trónok harca – általában ezekhez a könyvekhez és sorozatokhoz szokták hasonlítani a csúcspozíciókért folyó egyeztetést, amely az EP-választás után indult el

álláspont

Ha már irodalmi párhuzamokról van szó, hadd idézzem fel Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című könyvét. A kedd esti informális munkavacsorát ugyanis ehhez a krimihez tudnám hasonlítani: az áldozat ezúttal a csúcsjelölti rendszer volt, amelybe mindenki beledöfte a kést.

Angela Merkel német kancellár saját érdekében, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig alighanem tapintatból tett még kedd éjszaka is úgy, mintha a rendszer túlélte volna a vacsorát. Érthető, hiszen óriási arcvesztés lenne Merkelnek, ha jelöltjét már két nappal az EP-választás után elkaszálják. Egyébként sem lehetett túl sok öröme a választásban, miután pártja, a CDU harminc százalék alá esett, és a Néppárt is több tucat mandátumot vesztett az Európai Parlamentben. Valójában egyébként – a német sajtó szerint legalábbis – a kancellár annyira azért nem ragaszkodik mindenáron a néppárti csúcsjelölthöz, a kampányában sem tette oda magát igazán. Weber esélyeit ez már eleve rontja, hiszen az új parlamentben három vagy akár négy csoport összefogására is szükség lehet egy stabil többséghez, ő pedig elég könnyen beáldozható sakkfigurának tűnik. A szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok már egyébként is jelezték, hogy nem nagyon kérnek belőle, akadnak saját jelöltjeik is, akik nagyobb támogatásra számíthatnak.

Az illúzióhoz, hogy a csúcsjelölti rendszer él, Emmanuel Macron egészen biztosan nem asszisztál. A francia elnök eleve utálja az egészet, amelynek egyébként már a neve – Spitzenkandidat – is német, szóval ez annyira nem meglepő. Az Európai Parlament által a tagállami vezetők ellenében kierőszakolt eljárás szükségszerűen valamelyik nagy pártcsaládnak kedvez, szóval nem demokrácia – Párizsból nézve –, hanem inkább pártokrácia. Ez pedig leginkább azért bosszantó, mert sem a szocialisták, sem pedig a néppártiak között nem a franciák dominálnak, hanem leginkább a németek.

Macron persze mégsem hivatkozhat nyíltan arra, hogy a német befolyásszerzést akarja visszaszorítani az uniós intézményekben. Weberrel szembeni érvelésének kulcsszava a tapasztalat, illetve annak hiánya mint kizáró tényező. Márpedig a bajor jelölt 2004 óta az Európai Parlament képviselője, nincs semmilyen kormányzati tapasztalata. Macron kifogása nem légből kapott, és elég jó fogadtatásra is talált, hiszen a tanács előszeretettel választ bizottsági elnököt a „sajátjai” közül. Egészen az 1984-ben hivatalba lépett Jacques Delors-ig kell visszamennünk, ha olyan bizottsági elnököt keresünk, aki nem volt állam- vagy kormányfő. Ha pedig olyat keresünk, aki miniszter se volt, akkor az 1958-ban hivatalba lépett Walter Hallsteinig.

Weber a kormányzati tapasztalat hiányát megkísérelte a kampányban az előnyére fordítani, kevés sikerrel. Ráadásul van egy másik, a tagállami vezetők számára irritáló tulajdonsága is. Büszkén hirdeti, hogy ő „parlamenti ember”, több hatalmat adna az Európai Parlamentnek. Ez a kampányban jól hangozhatott, az eddigi munkahelyével rivalizáló tanácsot azonban nem hatja meg, sőt. Ironikus, hogy míg öt évvel ezelőtt a parlament kiállt Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő – azaz igazi „tanácsi ember” – mellett, addig most csak általában a csúcsjelölti rendszert biztosították támogatásukról.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy Weber nem kockáztatott sokat, amikor azt mondta: nincs szüksége a Fidesz támogatására. A jelek szerint ugyanis róla egyáltalán nem is fognak szavazni.

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

A megosztott ország

ĀMilyen is a németek életfelfogása? Viccelődnek, nevetnek, ha társaságban vannak, talpraesettek, és látszólag kicsattannak az életkedvtől