Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Mi Európát választjuk

Mi, több száz millió európai ember, akik szerelmesek vagyunk Európába s különösen a saját hazánkba, azt szeretnénk, hogy Európa holnap is az európaiaké – a miénk – maradjon

álláspont

Ha akadna a józan eszű és ép lelkű európai polgárok közül valaki, aki még mindig nem látná és értené, hogy az Európai Unió brüsszeli központjában mit gondolnak Európáról és az európai emberekről, annak a Bizottság luxemburgi elnöke közvetlenül az EP-választások előtt, a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban világos üzenetet küldött. Jean-Claude Juncker szerint „a populisták és ostoba nacionalisták bele vannak szerelmesedve a saját országaikba, nem szeretik azokat, akik messziről jöttek. Én szeretem a messziről jötteket” – mondta annak az alig kétszáz éve létező európai miniállamnak a politikusa, amelynek már majdnem minden második lakosa külföldön született, és az uniós „csúcstartó” Málta után Luxemburgba érkezik a hazai népesség arányához viszonyítva a legtöbb EU-n kívüli bevándorló. Nem kell matematikai zseninek és szakképzett demográfusnak lenni ahhoz, hogy azt prognosztizáljuk, Luxemburg egyike lesz azon EU-tagországoknak, amelyek belátható időn belül megszűnnek európaiak lenni, legalábbis etnikai és kulturális értelemben.

Szinte minden közvélemény-kutatás szerint az európai emberek nagy többsége – főként Közép- és Dél-Európában, de már Nyugaton is – elégedetlen az uniós vezetők politikai teljesítményével, ezért gyökeres változást akar. De nem olyan irányban, amely szuverén államuk, nemzeti identitásuk, kultúrájuk és életformájuk feladásához, önfelszámolásához vezet. Mi, közép-európaiak sokszorosan bebizonyítottuk, hogy – ellentétben Juncker korábbi cinikus üzenetével, hogy a visegrádi országok „tanulják meg szeretni a migránskvótát” – a saját nemzetünket és hazánkat szeretjük. Nemzeti himnuszunk költője, Kölcsey írta unokaöcséhez intézett Parainesisében, hogy „szeresd a hazát, mert tudd meg, e szóban: haza, foglaltatik az emberi szeretet és ohajtás tárgyainak egész öszvessége”. S hozzátette, Leonidás csak egy Spártáért, Regulus csak egy Rómáért, Zrínyi csak egy Magyarországért halhatott meg – nem az emberiségért. Nekünk, magyaroknak három és fél évszázad óta abban a négy szóban foglalható össze, hogy mi a hazaszeretet és a nemzeti összetartozás, amit a nagy magyar–horvát költő, politikus, hadvezér Zrínyi írt le szállóigévé vált felszólításában: „Ne bántsd a magyart!”

Jól tudjuk, hogy sokszor, sokan bántották a magyart, amely évszázadokon át a keresztény Európa védőbástyája volt a hódító iszlámmal szemben, s a Nyugat többnyire nemhogy nem védett meg minket a keleti (mongol, török, orosz stb.) „áfiumtól”, hanem sokszor vele szemben (németek, Habsburgok stb.) is meg kellett védeni Európa szívében fekvő hazánkat. Ezért nem értik sokan, hogy a magyaroknak (Márai feledhetetlen szavaival) „Ilyen nagy dolog a Szabadság?” Igen, ilyen nagy dolog, nagy betűvel! Ezért védjük ma is nemzeti szuverenitásunkat, identitásunkat, kultúránkat a Brüsszelből, Berlinből, Párizsból, Strasbourgból, Luxembourgból és bárhonnan fenyegető támadásoktól.

Egy dologban mégis egyetérthetünk az EB elnöki posztjáról öt hónap múlva lelépő, bukott luxemburgi politikussal. „Minden szavazónak meg kell kérdeznie magától: milyen lenne a holnap Európája, ha minden európai úgy voksolna, mint én?” – jelentette ki kedden Bécsben. Mi, több száz millió európai ember, akik szerelmesek vagyunk Európába s különösen a saját hazánkba, azt szeretnénk, hogy Európa holnap is az európaiaké – a miénk – maradjon. Ezért most olyan alkalmas, felelős politikusokat kell választanunk az Európai Parlamentbe, akik a következő öt évben valóban a mi értékeinket és érdekeinket képviselik. Ha netán rosszul döntünk, mi is Juncker országának sorsára juthatunk.

Kapcsolódó írásaink

Szalai Attila

Szalai Attila

Egy elhallgatott rendezvény

ĀAz ószandeci Lengyel–Magyar Fórum jelentőségét annak tükrében kell megítélni, hogy a nemzetközi együttműködések jegyében külön fórumot szenteltek bilaterális kapcsolataink fejlesztési lehetőségeinek

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Sorsdöntő tömegérzelem

ĀHogyan látszik ma Európa? Zűrzavar a lelkekben. Politikai káosz. Önfeladás, hazugság. Erkölcsi összeomlás. Dühösen feneketlen zsebű intézmények, kampányok. Ijesztően alkalmatlan és agresszív politikusok

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom