Vélemény és vita

Vetélkedés

Egyszer fordult elő (pontosabban kétszer) a magyar sportújságírás történetében, hogy két kolléga azzal „esett egymásnak”, adott témában ki ír jobbat a másiknál

Írom ezt azért, mert a napokban jelent meg A magyar sportújságírás története című könyv Dénes Tamás szerkesztésében, és a sorok előcsalogatják a múltat. Az alkalom szülte az ötletet: 1975 júliusában, az 1957-től tartó űrverseny végén, összekapcsolódott a Szojuz és az Apollo űrhajó. Az esemény fellelkesített bennünket is, KLM kollégámat, valamint jómagamat, és nekiálltunk, hogy leírjuk, milyen gondolatok járják át az agyunkat. Mielőtt azonban írásra szántuk volna magunkat, felkértük a sportlap szerkesztőségének öt vezető munkatársát, bírálják el a két „dolgozatot”, és döntsék el, kinek az írása jobb. A tét egy margitszigeti pezsgős vacsora volt, amelyet természetesen a vesztes fizetett. A főszerkesztő pedig közölte, hogy a győztes publicisztikát megjelenteti az újságban. Úgy hozta a helyzet, hogy KLM a szovjet Leonovra hegyezte ki mondanivalóját, én pedig az amerikai Donald „Deke” Slaytonra.

Az amerikai űrhajós életpályája, vasakarata engem megragadott. Ő lett volna ugyanis az első amerikai, aki körül repüli a Földet. Őt választották, mert a legkiválóbb volt, a legalaposabb felkészültséggel és a legnagyobb hidegvérrel rendelkezett. Aztán mégsem ő emelkedett a csillagokba, mert az ellenőrző orvosi vizsgálat pitvarfibrillációt (enyhe szívritmuszavart) jelzett, és eltiltották a repüléstől. Glenn indult el helyette, aztán Carpenter, aztán Schirra, aztán Cooper. A Holdra sem ő ment, pedig megígérték neki. Armstrong tette meg az első lépést. Slayton a NASA repülőszemélyzetének a főnöke lett. Rajta múlott, hogy ki mikor indulhat a világűrbe, ő jelölte ki a leendő legénységet. Az űrhajósok Keresztapának becézték. Amikor a televízió képernyőjén az ellenőrző teremben Slayton látta, hogy társai útra kelnek, az egyik riporter megkérdezte tőle: „Őrnagy úr, mit érez?” „Azt, amit ön érezne a helyemben – válaszolta. Átkozottul csalódott vagyok, átkozottul fáj.”

Ennyi csalódás után mások már feladták volna álmukat, de Slayton fantasztikus akarattal megpróbálta bebizonyítani, hogy alkalmas az űrrepülésre. Felkeresett egy szívspecialistát, aki egy kockázatos műtéttel visszaadta a szárnyait, és 1972-től újra űrhajós lett, 1975-ben pedig, a Szojuz–Apollo űrrepülőgépek összekapcsolódásakor őt választották dokkoló pilótának. Kortársunktól, az amerikai Patrick Ness írótól származik a mondat: „Ha valakiben van elég akaraterő és bátorság egyszer megtenni az utat, az nekivágna újra, nem?”

Ja, hogy mi lett a vetélkedés eredménye? KLM nyert 3:2 arányban, én pedig fizethettem a vacsorát. A főszerkesztő azonban úgy döntött, hogy mind a két írást megjelenteti a lapban. Ma is olvasható a Népsport 1975-ös évében, a július 16-i számban, egymás alatt, az 5. oldalon.

A vetélkedést még egyszer megismételtük, mégpedig akkor, amikor az ötvenes évek után felelevenítették a Balaton-átúszást, Balatonfüred és Siófok között. Mindketten csónakban ültünk, és így követtük az úszókat, majd vártuk őket a mólónál. Mi lett a vetélkedés eredménye? 3:2 arányban újfent vesztettem, de a főszerkesztő megint közölte: mind a két írásnak helye van a lapban.

Két vereség? Ugyan! Életem végéig büszke leszek erre a két vereségre, amely az írásban rejlő izgalmat villantotta fel számomra. És talán az olvasók számára is.

Kapcsolódó írásaink

Szalai Attila

Szalai Attila

Egy elhallgatott rendezvény

ĀAz ószandeci Lengyel–Magyar Fórum jelentőségét annak tükrében kell megítélni, hogy a nemzetközi együttműködések jegyében külön fórumot szenteltek bilaterális kapcsolataink fejlesztési lehetőségeinek

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Sorsdöntő tömegérzelem

ĀHogyan látszik ma Európa? Zűrzavar a lelkekben. Politikai káosz. Önfeladás, hazugság. Erkölcsi összeomlás. Dühösen feneketlen zsebű intézmények, kampányok. Ijesztően alkalmatlan és agresszív politikusok

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom