Tudomány

Levágott kezeket találtak egy egyiptomi palotában

Átfogó elemzés alá vetették a leleteket, hogy jobban megértsék a vágás folyamatát

Egy friss tanulmányban a szakértők Egyiptomban feltárt, jobb kézfejeket vizsgálnak – számol be a Heritage Daily. A 12 végtag az ősi trófeagyűjtő szokásokról árulkodik – írta meg a National Geographic

Levágott kezeket találtak egy egyiptomi palotában
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Amir Makar

A leleteket az északkelet-egyiptomi Avarisz hükszosz palotájában találták meg. A komplexum a XV. dinasztia korára, az időszámítás előtt 1640-1530-as periódusra datálható, ekkoriban Alsó- és Közép-Egyiptom urai hükszosz királyok voltak. Ez volt az első alkalom, amikor idegen fáraók irányították az országot.

Noha az Újbirodalomtól kezdve sírfeliratok és templomi domborművek dokumentálják, ahogy kezeket helyeztek el épületekben, most először végeztek oszteológiai elemzést a konkrét leleteken. Az anatómiai vizsgálat azt mutatja, hogy a 12 kézfej 11 férfitől és egy nőtől származhat, a kezeket jellemzően tenyérrel lefelé, szétnyitva helyezték el egy veremben. Elképzelhető, hogy szándékosan tették őket így a gödörbe.

A kezek közül hatnál olyan jól végezték az alkarról való eltávolítást, hogy nem látszódnak vágásnyomok. A testrészek a leválasztáskor még ruganyosak lehettek, az amputációt a hullamerevség előtt vagy kezdetekor, annak elmúltával, esetleg az érintettek életében végezhették el.

Azt nem tudni, hogy a kezek milyen etnikumhoz köthetőek, de az ellenség jobb kézfejének levágásának szokását a hükszoszok hozták be a régióba. Az egyiptomiaknál I. Jahmesz uralkodásának idején honosodott meg a gyakorlat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom