Tudomány

Túlélte utazását az első főemlős a világűrben

A hős csimpánz útja értékes információkkal szolgált a NASA mérnökeinek és tudósainak

„Ham, hároméves, Cape Canaveral-i lakos »saját« Redstone rakétáján megjárta a világűrt. Feltornászta magát 250 km magasra, ahol még a madár sem jár. Lám, majom volt az első, aki oda felmerészkedett! Sőt, mi több, ép csontokkal és jó egészségben vissza is tért. Ezt csinálja valaki utána!” Ekképpen méltatta a vajdasági Magyar Szó napilap 1961 februárjában Ham űrrepülését. A csimpánz az első főemlősként emelkedett a csillagok közé 1961. január 31-én, ám nem ő volt az első állat, aki feljutott az űrbe – írta meg a mult-kor.hu.

Túlélte utazását az első főemlős a világűrben
Ham 1973. október 1-én a washingtoni Nemzeti Állatkertben
Fotó: AFP/STF/NASA

Miután 1957. október 4-én a Szovjetunió Föld körüli pályára állította a világ első műholdját, a Szputnyik–1-et, az Egyesült Államok vezetői közül többen kétségbeesésükben a fejükhöz kaptak. Nem volt mese, a kommunista kihívásra válaszolni kellett. A rákövetkező évben Washington létrehozta a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalt, közkeletű nevén a NASA-t, hogy az országban párhuzamosan zajló űrfejlesztéseket egy központi helyre koncentrálja, és minél előbb választ tudjon adni a Szovjetuniónak – írta meg a mult-kor.hu.

Az egyre fokozódó űrversenybe mindkét fél komoly energiákat fektetett, és miután megugrották a műholdas lépcsőt, mind Moszkvában, mind Washingtonban arról kezdtek tanakodni, hogyan lehetne embert juttatni a világűrbe. A folyamat első fázisában információt kellett szerezni arról, miként hat az űrutazás az élő szervezetre. Nyilvánvaló volt, hogy az első úttörők, kísérleti alanyok az állatok lesznek.

Az űrverseny ezen szakaszát is a Szovjetunió nyerte: 1957. november 3-án a Szputnyik–2 fedélzetén egy Lajka nevű kutya kijutott a világűrbe. A szovjetek azt szerették volna megtudni, hogy egy emlősállat szervezete miként reagál a fellövésre. Sokáig nem vizsgálhatták az ebet, mert Lajka űrkapszulája annyira felmelegedett, hogy a derék négylábú néhány órával a fellövés után elpusztult. A Szputnyik–3 és 4 „asztronautái” egerek és patkányok voltak, a Szputnyik–5 fedélzetén 1960 augusztusában pedig egy egész állatkert, két kutya, negyven egér, két patkány, rovarok és számos növény (búza, kukorica) foglalt helyet. Az utóbbi utasai már épségben visszatértek a Földre.

A Pravda szovjet napilap 1957. november 13-i felvétele a Szputnyik II fedélzetén Lajkáról.
A Pravda szovjet napilap 1957. november 3-i felvétele Lajkáról a Szputnyik-2 fedélzetén
Fotó: AFP/TASS

Eközben az Egyesült Államokban is lázasan folytak a kísérletek. A nyugati oldalon azonban nem kutyákat, hanem majmokat „foglalkoztattak”. Az 1949-ben induló kísérletek azonban sorra kudarcot vallottak, az első öt majom (Albert I, II stb.) nem élte túl a fellövéseket. Albert VI-nak már nagyobb szerencséje volt, ő 70 kilométer magasra jutott, de a landolás után nem sokkal ő is kimúlt. 1959 májusában azonban az amerikaiak is áttörést értek el, egy Able és Baker nevezetű majompárosnak, akiket 96 kilométer magasra repített egy Jupiter AM-18-as rakéta, sikerült élve visszatérnie a Földre. Baker, a mókusmajom igazi matuzsálemként, 27 éves korában 1984-ben fejezte be földi pályafutását.

1961-ben aztán az USA „magasabb fokozatra váltott”: egy főemlőst, méghozzá egy csimpánzt küldött az űrbe. Hamet, aki 1957 táján született Kamerunban, a vadonból fogták be, és hat egyed közül választották ki, ő viselte a legnyugodtabban a kihívásokat. A több hónapos űrhajós kiképzés ugyanis nem volt egy leányálom. A csimpánzokat lekötötték és órák hosszat kellett ülniük, majd lökhajtásos repülőgépekre is felkerültek, ahol a dugóhúzón kívül még számtalan légi mutatványt kellett elviselniük.

A fizikai megmérettetés után jött a szellemi is, amelyben Ham remekül teljesített. Az ülésébe beszíjazott csimpánznak az előtte lévő műszerfalra szerelt, különböző színű jelzőlámpák felvillanása esetén különféle karokat kellett megrántania. Ha a feladatot sikerrel oldotta meg, akkor finomsággal kedveskedtek neki, ha nem, akkor enyhe áramütéssel figyelmeztették az állatot a hibájára. Ezt a logikai játékot a fellövést követően is „eljátszották” Hammel, a tudósok ugyanis képet akartak kapni arról, hogy mennyire terheli meg a szellemi teljesítőképességet a felszállás folytán kialakuló, akár 10 G-s nehézségi gyorsulás, vagy éppen a súlytalanság állapota. Ham egyébként a küldetés közben is remekül teljesített.

A fellövésre 1961. január 31-én került sor. A hároméves Hamet egy speciális konténerbe rakták, majd egy Atlas hordozórakéta segítségével fellőtték az űrbe Cape Canaveralról. A fellövésnél azonban egy kis hiba adódott. A felszállás vége felé bekapcsolt az egyik mentőrakéta, ezért az egész űrkabin a tervezettnél magasabbra szállt. A pályaeltérésnek az lett a vége, hogy a visszatérésnél a csimpánzra extrém, magasabb mint 14 G-s terhelés nehezedett.

Alan Shepard amerikai űrhajós Hammel, aki megelőzte őt az űrben egy szuborbitális repüléssel, 1961. május 5.
Alan Shepard amerikai űrhajós Hammel, aki megelőzte őt az űrben egy szuborbitális repüléssel, 1961. május 5.
Fotó: AFP/NASA

A 16 perc 39 másodperc hosszú utazás alatt Ham 6 percet töltött a súlytalanság állapotában. A rövid űrugrás végül az óceánban ért véget. A záró szakasz majdnem tragédiával végződött, egy szelep meghibásodása miatt ugyanis befolyt a kabinba a tengervíz, és már félig ellepte a fülkét, mire a mentőegységek rátaláltak. Szerencsére Ham megmenekült a fulladástól és egy kisebb orrsérüléssel megúszta a kalandot.

A hős csimpánz útja értékes információkkal szolgált a NASA mérnökeinek és tudósainak és nagyban hozzájárult az első amerikai űrhajós, Alan Shepard 1961. május 5-én végrehajtott sikeres űrugrásához. Hamet, aki az úttörő repülése végett bekerült a Nemzetközi Űrhírességek Csarnokába, küldetése után nyugdíjazták. 1963-tól 1980-ig a washingtoni, majd 1980-tól 1983-ban bekövetkezett haláláig az észak-karolinai állatkert lakója volt – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink