Tudomány

Aukcióra bocsátják Sir Isaac Newton Optika című művének egyik példányát

Aukcióra bocsátják Sir Isaac Newton Optika című művének egyik jó állapotú személyes példányát – írta meg a Live Science. A könyv a közelmúltban került elő, miután nagyjából egy évszázada elveszett.

Aukcióra bocsátják Sir Isaac Newton Optika című művének egyik példányát
Az Optika első kiadása 1704-ben jelent meg, és Newton éveket felölelő optikai vizsgálatainak eredményeit foglalta össze
Fotó: Wikipedia

Az Optikában a legendás tudós a fény alapvető tulajdonságait elemezte, a kötet egyike a tudományos forradalom három optikával kapcsolatos nagy művének. A rég eltűnt példányt egy könyvgyűjtő, David DiLaura fedezte fel, miközben a világjárvány alatt gyűjteményét rendezte. A kötetet a február 3. és 5. közötti San Franciscó-i Ritka Könyvek Vásárán tervezik értékesíteni, a becslések alapján 460 ezer dollárt, azaz megközelítőleg 168 millió forintot fizethetnek érte.

DiLaura, aki a Coloradói Egyetem professor emeritusa, 20 éve szerezte be a példányt. A kötéstáblán az szerepelt, hogy a könyv az 1717-es második kiadáshoz tartozik, és egy James Musgrave nevű férfihez tartozott. A közelebbi vizsgálat ugyanakkor felfedte, hogy a felső kötéstábla alatt egy második is van, ezen pedig már a Charles Huggins név szerepelt.

A szakértő kutatómunkát végzett, és kiderült, hogy miután Newton végrendelet nélkül 1727-ben meghalt, John Huggins vásárolta fel javait, köztük könyveit. Később a férfi a tárgyakat fiának, Charlesnak adta, aki Oxfordshire-ben volt pap. A kötetet utóbb Charlest a plébánián követő James Musgrave-hez került, majd generációkon át öröklődött. A példányt 1920-ban adták el, később elveszettnek ítélték.

Az Optika első kiadása 1704-ben jelent meg, és Newton éveket felölelő optikai vizsgálatainak eredményeit foglalta össze. A matematika alapjaival ellentétben ezt a könyvet a fizikus népszerű nyelvezettel írta meg, így a szélesebb közönséghez is eljutott. A műben többek között a híres üvegprizmás kísérlet leírása is szerepel.

Kapcsolódó írásaink