Tudomány

Ritka mélytengeri lényt kaptak lencsevégre + VIDEÓ

Több mint egy kilométeres mélységben örökítették meg az állatot

A ritka fejlábút több mint egy kilométeres mélységben fedezte fel a Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a brit Kelpie Geosciences csapata. A kutatók a Csendes-óceánban, a Szamoai-átjárótól északra végeztek vizsgálatot egy csalival felszerelt kamerával – írja a National Geographic.

Ritka mélytengeri lényt kaptak lencsevégre + VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: Biosphoto via AFP/Biosphoto/Mike Veitch Mike Veitch

A készüléket több mint öt kilométerre süllyesztették a szakértők, miután pedig felhozták, rájöttek, hogy egy, a természetes élőhelyén ritkán megfigyelhető állatot dokumentáltak.

Az állat az egyik legnagyobb mélytengeri kalmár, amely leginkább a két karja végén található, nagy fotofórákról ismert. Ezen szervecskék biolumineszcens villanásokat idéznek elő, amelyek feltételezhetően a préda elejtését segítik. A fajhoz tartoznak a legnagyobb ismert fotofórák.

Objektum doboz

„A körülbelül 75 centiméter hosszú tintahal a kameránkra ereszkedett, azt feltételezve, hogy zsákmányt lát, és hatalmas biolumineszcens fénycsóváival megpróbálta megijeszteni” – nyilatkozta Heather Stewart, a Kelpie Geosciences munkatársa. Ezt követően az állat egy másik kamerát is átölelt.

Alan Jamieson, a Nyugat-ausztráliai Egyetem munkatársa kiemelte: a mélytengeri kalmárok megfigyelése természetes élőhelyükön köztudottan nehéz. Mint hozzátette, ezen fajok többnyire partra sodródva, járulékos fogásként, valamint cetfélék gyomortartalmaként kerülnek elő. Az, hogy sikerült egy élő példányra bukkanni, tudományos szempontból igen értékes.

Az RV Dagon kutatóhajó jelenleg a Csendes-óceán középső részére tervezett, három hónapos expedíció utolsó heteiben jár. A küldetés célja a tengerfenék biológiájának és geológiájának feltárása, illetve dokumentálása három-nyolc kilométer közötti mélységben.

Kapcsolódó írásaink