Tudomány

Hihetetlen felfedezés: A cukormentes rágógumi segít megvédeni a fogzománcot

Rengeteg jótékony hatása van

Az amerikai Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés (NHANES) adataira hivatkozva a tanulmány meggyőző összefüggést talált a cukormentes rágógumi fogyasztása és az étkezési szokások között – írta a pravda.ru.

Hihetetlen felfedezés: A cukormentes rágógumi segít megvédeni a fogzománcot
A cukormentes rágógumi egészségesebb étkezési szokásokra ösztönözhet (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Annette Riedl

A cukormentes rágógumi étkezés előtti rágása jelentős előnyöket mutatott. Ez összefüggött az étkezés közbeni kalóriabevitel és a hozzáadott cukrok bevitelének csökkenésével.

Az eredmények arra utalnak, hogy a rágógumi nemcsak az anyagcserét serkenti, hanem az étvágyat is fékezi, különösen az étkezések közötti édes nassolnivalók iránt. Következésképpen a cukormentes rágógumi beépítése a napi rutinba idővel egészségesebb étkezési szokásokra ösztönözhet – számolt be a Science Alert.

Emellett a tanulmány rávilágít a cukormentes rágógumi fogyasztásának szélesebb körű egészségügyi hatásaira is. Az étrendi hatásokon túl a rágógumi a fogzománc védelmével és a fogszuvasodás csökkentésével is összefüggésbe hozható.

Tekintettel a szájhigiénia és a különböző krónikus betegségek, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és az elhízás közötti kapcsolatra, ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy a cukormentes rágógumiban rejlő lehetőségek megelőzést jelentenek e betegségek ellen.

Továbbá a szánk egészsége összefügg a mentális egészséggel: a szájbetegségek olyan állapotokkal korrelálnak, mint a depresszió és a szorongás.

Kapcsolódó írásaink