Tudomány
Ez a világ legrégibb receptje
A legjobb állapotban fennmaradt tábla 25 fogás hozzávalóit szedi rendbe
Az agyagtáblákat az ókori Mezopotámiában virágzó kultúrát teremtő sumerek alkották meg, nagyjából a mai Irak, valamint Szíria és Törökország egy részének területén.
Jean Bottéro francia történésznek köszönhetjük azt a fegyvertényt, hogy az 1980-as évek közepén az ékírásos feliratokat lefordította, egyben felfedezte, hogy a szövegekben ételekről van szó. A legjobb állapotban fennmaradt tábla 25 fogás hozzávalóit szedi rendbe, a két másikon pedig részletesebb (bár csak egyenként néhány sorból álló) útmutatók olvashatók nagyjából 10 recepthez.
Ez utóbbiak közé tartozik az a leírás, amelyik az állagában az európai szláv országokban elterjedt borscshoz hasonló ürühús–répa ragu elkészítését tartalmazza, egy másik a vegetáriánus póréhagyma–vöröshagyma ragukombinációt vezeti fel, és akad köztük egy bárány–tej alapú erőleves. Ezen felül említésre méltó még a tésztát és szárnyashúst egyfajta pástétomba rétegező és tejes szósszal körítő ételkülönlegesség.
Régészeti bizonyítékok és későbbi írott források alapján azonban Walesben nemrégiben még ezeknél is sokkal régibb receptet rekonstruáltak, amely körülbelül hatezer éves lehet. A „csalánfelfújt” megalkotásához aprócsalán-kötegekre és vízre van szükség, melyet gombóccá gyúrva állati belsőségbe helyeznek, így erőlevesben megfőzhető.
A nemrég megfejtett recept kőkorszaki megfelelője a levesbe helyezett grízgombócnak és a töltött gyomornak (a skót haggisnak).