Tudomány

Figyelmeztetést adtak ki: veszélyben vannak a macskatartók

A macskatartás megduplázhatja a skizofrénia kockázatát – állapította meg egy új tanulmány, amely több, a témával kapcsolatos korábbi kutatást is elemzett, számolt be az Origo.

Figyelmeztetést adtak ki: veszélyben vannak a macskatartók
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA/Jens Buttner

„Összefüggést találtunk a tágabb értelemben vett macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek kialakulásának megnövekedett esélye között" – mutatta be új munkájának eredményeit John McGrath pszichiáter, a Queensland Centre for Mental Health Research kutatóintézet szakembere.

A T. gondii többnyire ártalmatlan parazita, amely a nem megfelelően átsütött hússal vagy szennyezett vízzel terjedhet. A fertőzött macska harapása vagy ürüléke szintén fontos szerepet játszhat az élősködő terjesztésében. Becslések szerint az Egyesült Államokban mintegy 40 millió ember lehet fertőzött, általában tünetmentesen. A kutatók az utóbbi években azonban számos olyan rendellenességet azonosítottak, amely erre a parazitafertőzésre vezethető vissza – írták.

A T. gondii a testünkbe kerülve bejuthat a központi idegrendszerbe, és befolyásolhatja az ingerületátvivő anyagokat, vagyis a neurotranszmittereket. A parazita személyiségváltozást okozhat, pszichotikus tünetek alakulhatnak ki, ezek egyike lehet a skizofrénia megjelenése. A kapcsolat azonban nem bizonyítja, hogy a T. gondii okozza ezeket a változásokat.

„A kovariánsok figyelembevételével történő kiigazítás után azt találtuk, hogy a macskáknak kitett egyéneknél körülbelül kétszer nagyobb volt a skizofrénia kialakulásának esélye" – írja a kutatócsoport.

Kapcsolódó írásaink