Tudomány

Mintegy kétmillió galaxist és csillagot figyeltek meg az univerzum 3D-s térképe készítéséhez

A tanulmány keretében több ezer képet készítettek a robotika segítségével az éjszakai égboltról

A tudósok kétmillió távoli galaxist, kvazárt – vagyis csillagszerű objektumot – és csillagot figyeltek meg egy projekt első szakaszában, amelynek célja, hogy elkészüljön az univerzum részletes, 3D-s térképe.

Mintegy kétmillió galaxist és csillagot figyeltek meg az univerzum 3D-s térképe készítéséhez
Csillagok
Fotó: NorthFoto

A tanulmány, amelynek keretében több ezer képet készítettek a robotika segítségével az éjszakai égboltról, előmozdítja, hogy jobban megismerjük a világegyetemet és galaxisunkat, a Tejútrendszert – mutattak rá a tudósok.

A Durhami Egyetem kutatói és nemzetközi tudományos szakértők megfigyelték a galaxisunkon kívüli objektumokat, és azt, hogy fényük hogyan bomlik le különböző színekre vagy hullámhosszokra. Ez segít kideríteni, hogy milyen sebességgel tágul az univerzum, valamint hogy milyen fizikai tulajdonságai vannak a különböző galaxisoknak és kvazároknak.

A kutatás keretében először tették közzé a Sötét Energia Spektroszkópiai Műszer (DESI) által szerzett adatokat. A 80 terabájtnyi adathalmaz több mint 3500 felvételből származik, amelyek hat hónap alatt készültek az éjszakai égboltról. Ez az első lépés abban a folyamatban, amelynek során a tudósok több mint negyvenmillió galaxist, kvazárt és csillagot terveznek feltérképezni.

Carlos Frenk, a Durhami Egyetem kutatója szerint a DESI az eddigi legambiciózusabb vállalkozás, amely a tudomány olyan elemi kérdéseire keresi a választ, mint például az, hogy miből áll a világegyetemünk, hogyan nyerte el mai formáját, és mit tartogat a jövő.