Tudomány

Miért olyan kicsi a férfiasság a régebbi festményeken?

A 19. század környékén hirtelen nagyobbak lettek

Egy tanulmány az emberi pénisz méretét vizsgálta a festményeken évszázadokon keresztül, és azt találta, hogy a függelék jelentősen megnőtt az elmúlt hét évszázad során, különösen a 20. században – írja az IFL Science.

Miért olyan kicsi a férfiasság a régebbi festményeken?
Fotó: Wikipedia

A csapat fel akarta mérni az ideális péniszméretet a korok során, és azt, hogy a férfiideál hogyan változott a kulturális különbségek miatt.

„Logikusnak tűnik, hogy az ideális péniszméret észlelésében bekövetkezett változások tükröződjenek azokon a festményeken, amelyek péniszt ábrázolnak” – írja a csapat tanulmányában. „Így ez a tanulmány a pénisz méretének művészeti ábrázolását vizsgálja, és történelmi kontextusban értékeli a pénisz méretének észlelését az elmúlt hét évszázadban.”

A kutatók először megpróbáltak minél több meztelen férfit ábrázoló festményt találni az évszázadok során, miközben számos népszerű művészeti weboldalon keresték a „meztelen hím” variációit, időkeret szerint rendezve azokat. Szerencsére a reneszánsz kortól kezdve nem volt hiány meztelen férfiak ábrázolásában, és a csapat 21 országból 232 festményt azonosított, amelyek alkalmasak voltak a vizsgálatra, bár európai elfogultsággal.

Mivel a festményeken nehéz felmérni a léptéket és a távolságot, a kutatók ehelyett a pénisz–fül arányt vagy a pénisz–orr arányt mérték, mivel ezek egyenértékűek az aranymetszés szerint. Ez egy olyan számot adott, amelyet össze lehetett hasonlítani az időszakok között, ahol az egynél kisebb szám azt jelenti, hogy a pénisz mérete kisebb, mint a tulajdonos füle vagy orra, az egy pedig egyenlő méretű.

„A 15. és 16. században, bár a meztelen emberi festmények száma jelentősen megnőtt, a péniszt továbbra is meglehetősen kicsiként ábrázolták” – állapította meg a csapat, megjegyezve, hogy az ábrázolt pénisz hossza nem sokat változott a következő néhány évszázad során, egészen az 1800-as évekig.

„A 19. századtól azonban a pénisz képei arányosan nagyobbakká váltak.”

Miért nőtt meg hirtelen a pénisz mérete az elmúlt évszázadban?

„Az ebben a században készült festmények eltúlzott péniszméretének egyik magyarázata az internet széles körben elterjedt használata és más médiáknak való kitettség lehet, ami állandósítja a pénisz mérete és a férfiasság, az erő és a partnerrel való elégedettség közötti összefüggést” – állapítja meg a tanulmány, hozzátéve, hogy a pornográfia megváltoztathatta a férfiak „ideális” péniszméretét.

A csapat megjegyzi, hogy a tanulmánynak vannak korlátai, többek között a festmények megtalálásának módja és az európai elfogultság. Ha azonban a megállapítások pontosak, azt mondják, hogy ez tovább növelheti a férfiak testképének problémáit.

„A pénisz művészi ábrázolásának egy nagyobb, esetleg irreális ideális eszménykép felé történő evolúciója a kortárs médiában hozzájárulhat a pénisz méretével való elégedetlenség és a pénisz méretével kapcsolatos elégedetlenség érzéséhez a modern férfiakban” – összegezik a kutatók.

Kapcsolódó írásaink