Tudomány

Ezek az őskori „csecsemőkezek” nem olyanok, mint amilyennek gondolod

Az apró kezek nem is voltak embereké

Egy szaharai sziklamenedékben található apró, 8000 éves kézi dekorációk elemzése azt mutatja, hogy ezek egyértelműen nem emberek – írja a Nationalgeographic.com.

Ezek az őskori „csecsemőkezek” nem olyanok, mint amilyennek gondolod
Fotó: Ancient Origins

Amikor 2002-ben az egyiptomi nyugati sivatagban felfedezték a II. Wadi Sura helyét, a kutatókat megdöbbentette a 8000 évvel ezelőtti, sziklamenedék falaira festett, több ezer díszítés. Szokatlanabbak voltak a 13 apró kézlenyomat körvonalai. A Wadi Sura II felfedezéséig egészen kicsi gyerekek sablonos kezeit és lábát láthatták a szikla- és barlangművészetben a világ más részein, a Szaharában azonban soha. Az egyik figyelemre méltó, megható jelenetben még egy „csecsemő” kézpár is látható, amely egy nagyobb, felnőtt pár körvonalaiba fészkel. 

A Wadi Sura II-t a Szahara egyik legnagyobb sziklaművészeti helyszíneként tartják számon, bár hiányzik belőle a közeli Wadi Sura I, az „Úszók barlangja”, amelyet Almásy László magyar gróf fedezett fel 1933-ban, és 1933-ban népszerűsítette.

Emmanuelle Honoré, a Brüsszeli Szabadegyetem antropológusa leírja, hogy „megdöbbentette” a szokatlanul kicsi kézkörvonalak formája, amikor 2006-ban először meglátta őket a Wadi Sura II-ben. „Sokkal kisebbek voltak, mint az emberi baba kezei, és az ujjak túl hosszúak voltak” – magyarázza. 

Honoré úgy döntött, hogy összehasonlítja a kéz körvonalaiból vett méréseket az újszülött (37-41 hetes terhességi korú) emberi csecsemők kezével. Mivel a helyszíni minták fizikailag nagyon kicsik voltak, újszülött koraszülött (26-36 hetes terhességi kor) méréseket is tartalmazott. 

Ehhez az antropológus egy olyan csapatot toborzott, amelyben orvoskutatók is részt vettek, hogy összegyűjtsék a csecsemőadatokat egy francia kórház újszülött osztályáról. „Ha elmennék egy kórházba, és csak annyit mondanék: Sziklaművészetet tanulok. Vannak babák? azt gondolnák, hogy őrült vagyok, és kihívják a biztonságiakat” – nevet. 

Az eredmények felfedték, hogy rendkívül kicsi a valószínűsége annak, hogy a „csecsemő”-kezek a Fenevadak barlangjában valóban emberek. 

Ez a felfedezés paradox módon annak az egyre növekvő felismerésnek a fényében történt, hogy a gyerekek szerepét a szikla- és barlangművészet létrehozásában gyakran alábecsülték, vagy egyenesen elutasították a korai kutatók. „Ironikus, ha figyelembe vesszük, hogy minden nyugati háztartásban a legtöbb művészetet a gyerek alkotja” – mondja Jane Eva Baxter, a DePaul Egyetem régésze, aki a gyermekkort tanulmányozza. „Tehát az az ötlet, hogy [őskori] gyerekek ne hozzanak létre művészetet, vicces gondolat.”

Legutóbb egy 2022-es tanulmány kimutatta, hogy a spanyolországi paleolit ​​barlangokban talált, sablonos kezek 25 százaléka gyermekeké volt, sőt, még kisgyermekké is.

Tehát ha a Wadi Sura II-nyomatok nem emberiek, akkor mik lennének? Az apró kezek és ujjaik elhelyezkedése körvonalról körvonalra változik, ami arra a következtetésre vezetett, hogy rugalmasak és csuklósak, és kizárta annak lehetőségét, hogy statikus anyagból, például fából vagy agyagból készítsenek sablont.

Honoré eleinte majommancsokra gyanakodott, de amikor ezek az arányok is megszűntek, a párizsi Természettudományi Múzeum munkatársai azt javasolták neki, hogy nézzen meg hüllőket. Kiderült, hogy a „bébi” kezekhez legközelebb eső arányok a sivatagi gyíkok mellső lábaiból származnak, amelyek ma is élnek a régióban, és a környék nomád törzsei védelmező lényként tartják számon. Honoré később megállapította, hogy a „bébi”-nyomatokat egyetlen gyík készítette, legalább két felnőtt művész kíséretében.

Honoré nem hajlandó túl sokat spekulálni a nem emberi nyomatok jelentésén. „Az a modern felfogásunk, hogy a természet olyan valami, amelytől az ember elkülönül” – mondja. „De ebben a hatalmas képgyűjteményben kimutathatjuk, hogy az emberek csak részei egy nagyobb természeti világnak.” 

Eközben sok szülő, akinek a babái részt vettek a kutatásban, izgatott volt, hogy részesei lehetnek a sziklaművészet kinyilatkoztatásának. „Nagyon lelkesek voltak az ötletért, hogy újszülöttjeik ilyen mértékben hozzájárulhatnak a tudományhoz” – mondja Honoré.

Kapcsolódó írásaink