Tudomány

Úgy tűnik, megfejtették a Bermuda-háromszög rejtélyét

Régóta foglalkoztatja az embereket, hogy miért pusztul el annyi hajó és repülő a Florida, a Bermuda-szigetek és a Nagy-Antillák által határolt területen. A Bermuda-háromszög rejtélyére most Karl Kruszelnicki ausztrál tudós, valamint az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Szövetsége (NOAA) talált magyarázatot.

Úgy tűnik, megfejtették a Bermuda-háromszög rejtélyét
Hurrikán a Bermuda-háromszögnél
Fotó: AFP/NOAA/GOES/Handout

Csak a múlt században több mint 50 hajó és 20 repülőgép veszett oda a Bermuda-háromszögben. A tragédiák gyakorisága miatt számos legenda és összeesküvés-elmélet született a nyugat-atlanti óceáni térségről. A Popular Mechanics azonban most arról számolt be, hogy Karl Kruszelnicki ausztrál tudós, valamint az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Szövetsége (NOAA) megfejtette a rejtélyt.

„Nincs bizonyíték arra, hogy a Bermuda-háromszögben nagyobb gyakorisággal fordulnának elő rejtélyes eltűnések, mint az óceán bármely más hasonló méretű és hasonlóan nagy forgalmú területén” – állapította meg a NOAA.

Kruszelnicki pedig azt mondta, navigációs szempontból egy nagyon nehezen hajózható területről van szó, és különösen erre tekintettel „a Bermuda-háromszögben eltűnő hajók és repülőgépek száma százalékos alapon ugyanannyi, mint bárhol máshol a világon”. Ezen az állásponton van egyébként az amerikai parti őrség és a Lloyd’s of London, amely már 1970-ben kimutatta, hogy a tengeri havária valószínűsége nem nagyobb a Nyugat-Atlanti-óceán ezen szegletében, mint másutt.

A NOAA szerint környezeti okok magyarázhatják a Bermuda-háromszög eltűnéseinek nagy részét, de azt is, hogy az iránytű az északi mágneses pólus helyett néhol az Északi-sark felé mutat.

„Az amerikai haditengerészet és az amerikai parti őrség azt állítja, hogy a tengeren bekövetkezett katasztrófákra nincs természetfeletti magyarázat – állítja a NOAA, majd hozzáfűzte: – Tapasztalataik azt sugallják, hogy a természet és az emberi gyarlóság együttes erői még a leghihetetlenebb tudományos fikciókat is felülmúlják.”

Kruszelnicki is hangsúlyozta: még az olyan nagy visszhangot keltő eltűnések esetében is, mint amilyen az elhíresült 19-es járaté és amerikai haditengerészet öt TBM Avenger bombázójából álló csoporté, a rossz időjárás vagy emberi hiba, illetve ezek egymásra hatása a valódi bűnös. A rejtély nyitja tehát az, hogy nincs rejtély.

Kapcsolódó írásaink