Történelem

Ősi ábrákra bukkantak egy spanyolországi barlangban

A nagy gonddal elkészített vésetek a kőrézkor és a bronzkor fordulójáról származnak

Több mint száz ősi faragványt találtak egy katalóniai barlangban, a Cova de la Vilában – számol be az El País cikkéről a ng24.hu. 

Ősi ábrákra bukkantak egy spanyolországi barlangban
A régész 3D-s felvételt készít a Font Major őskori barlangművészetéről
Fotó: courtesy of IPHES

A Katalán Humán Paleoökológiai és Társadalmi Evolúciós Intézet (IPHES) szakértői szerint az alkotások egyediségük és állapotuk miatt is különlegesek. Mint Ramón Viñas, az intézmény munkatársa elmondta: az ábrák a térség első földműveseitől származnak, akik a kőrézkor-bronzkor idején éltek.

A véseteket nagyjából két éve fedezték fel barlangászok, később pedig a régészek és paleontológusok átfogó elemzés alá vették őket. A rajzok egyszerűbb és bonyolultabb geometriai mintákat, valamint állatszerű formákat ábrázolnak.

A Cova de la Vilát már az 1940-es években felfedezték, később azonban feledésbe merült. Az IPHES munkatársainak 2021-ben sikerült egy falat átütve bejutniuk egy több mint 90 négyzetméteres kamrába, ahol a faragványok is voltak. Az egyes ábrák öt vízszintes vonal mentén helyezkednek el, mindegyik sor eltérő jelentéssel és szimbolikával bír. A kutatók szerint ez az elrendezés teljesen egyedinek tekinthető.

Az alkotásokat csak véséssel alakították ki, ehhez követ vagy fát használhattak. Ez, valamint a tény, hogy a faragványok stilisztikailag nagyon homogének, szimbolikus funkcióra utal, a kompozíció valószínűleg nem a véletlen műve.

A kőrézkor és a bronzkor fordulóján, az időszámítás előtti 5-3. évezredben az emberek többnyire a szabadban éltek, az Ibériai-félsziget északkeleti részén ritkán tartózkodtak a felszín alatt. Éppen ezért ritkák a föld alatti barlangrajzok.

Kapcsolódó írásaink