Történelem

Arannyal borított, 4300 éve érintetlen múmiára bukkantak

A holttest az egyik legkorábbi és legépebb nem uralkodói múmia, amelyet Egyiptomban valaha felfedeztek

Egy aranylevelekkel borított múmiát találtak az egyiptomi Szakkarában – számol be a BBC. A maradványok egy nagyjából 4300 éve háborítatlan szarkofágban voltak. A régészek úgy vélik, hogy a Hekasepész nevű férfi holtteste az egyik legősibb és legteljesebb nem uralkodói múmia, amelyet valaha felfedeztek – írja a National Geographic.hu.

Arannyal borított, 4300 éve érintetlen múmiára bukkantak
A felfedezett sírok közül az egyik
Fotó: AFP/Khaled Desouki

A lelet egy 15 méter mély aknából került elő, a helyszínen további három sírt is felfedeztek. A legnagyobb múmia Khnumdzsedefé, aki egy pap és az előkelők felügyelője volt. Egy másik holttest egy Meri nevű palotai tisztségviselőé, míg a harmadik nyughelyben a bíróként és írnokként tevékenykedő Feteket temethették el.

A sírokban az emberi maradványok mellett különböző tárgyakat, köztük edényeket és szobrokat találtak. Zahi Havassz, Egyiptom korábbi régészeti minisztere szerint a leletek az időszámítás előtti 25–22. századra datálhatóak.

Szakkara 3000 éven át szolgált temetkezési helyként. A területen régóta zajlanak a feltárások, az ásatásokon folyamatosan kerülnek elő az izgalmas leletek. Egyiptomban az utóbbi időkben nagyon hangsúlyossá vált a régészet, a felfedezésekkel az arab tavasz és a Covid–19 következtében visszaesett idegenforgalmat próbálják serkenteni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom