Történelem

Értékes, lopott műkincs került vissza Egyiptomba

A díszes, fából készült szarkofág egy nemzetközi csempészhálózat révén jutott el Amerikába

Egy, az Egyesült Államokba csempészett díszes, zöldre festett faszarkofágot juttattak vissza eredeti hazájába, Egyiptomba – számolt be a BBC. A 2,9 méter hosszú koporsó az ókori egyiptomi későkorra (időszámítás előtt 664–332) datálható, és feltételezhetően egy Ankhenmaat nevű pap számára készült – írja a ng.24.hu.

Értékes, lopott műkincs került vissza Egyiptomba
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A leletet az észak-egyiptomi abu-szíri nekropoliszból lopták el, és egy nemzetközi csempészhálózat révén jutott el előbb Németországba, majd 2008-ban Amerikába. A szarkofág egy műkincsgyűjtőhöz került, aki 2013-ban adta kölcsön a Houstoni Természettudományi Múzeumnak.

Az egymillió dollár értékűre becsült műtárgy ügyében évekkel ezelőtt indult nyomozás, amely felderítette a történetét. Miután kiderült, hogy a koporsót valóban ellopták, 2023. január 2-án amerikai diplomaták egy ünnepségen átadták Egyiptomnak.

Objektum doboz

Mint írják, az Egyesült Államok és Egyiptom között egy ideje szoros az együttműködés, Amerika több kihurcolt kincset is visszaszolgáltatott az elmúlt években, de más országok, így Izrael és Írország is átadott már leleteket. A közelmúltban azonosított hálózathoz korábban több hasonló esetet is kötöttek már.

Kapcsolódó írásaink