Történelem

Röntgennel vizsgáltak meg egy múmiát, és szenzációs felfedezést tettek, egy dolog szinte romlatlan maradt rajta

A római kori maradványok fantasztikus csodákat rejthetnek

A mumifikálás, vagyis a holttestek tartósítására szolgáló eljárás nagyjából 6000 évvel ezelőtt kezdett kialakulni a mai Egyiptom területén. Az Óbirodalom időszakában még csak a fáraónak volt joga így a túlvilági öröklétet elnyerni, de aztán jelentősen bővült a kör – írja a Promotions.hu.

Röntgennel vizsgáltak meg egy múmiát, és szenzációs felfedezést tettek, egy dolog szinte romlatlan maradt rajta
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Később már az uralkodóosztály, majd a felső középréteghez tartozók is bebalzsamoztathatták a testüket, és egy idő után eljutottak oda, hogy állatokat (íbiszeket, egereket, macskákat, sólymokat és minden mást) is mumifikáltak.

Az eljárás még a római időkben is folytatódott, igaz, akkor már gyakran olcsóbb anyagokat használtak a szarkofágokhoz, és a nekropoliszok sírkamráiban több emeletet is egymásra építettek.

Objektum doboz

Az itáliai hódítók egy olyan különös szokást is behoztak Egyiptomba, amely az első régészeket is alaposan meglepte. A rómaiak ugyanis nemcsak bebalzsamozták a holttesteket, hanem a vászon alá az elhunytak arcát ábrázoló portrékat is becsavartak.

Mint írják, egy nagyjából 100 évvel ezelőtt megtalált múmiát a közelmúltban röntgenezéssel vizsgáltak meg az Egyesült Államokban, és így a szakemberek hatalmas felfedezést tehettek. Mivel a maradványok még sohasem voltak kicsomagolva, így az elhunytnak nemcsak a csontjait, de az említett arcképét is szemügyre vehették.

Egy gyermekről volt szó, az ő vonásait viselte a kép, mégpedig szinte olyan állapotban, mintha csak most temették volna el. Az 5 éves kislány 1900 esztendeje halhatott meg, és azon körülbelül száz múmia közé tartozik, akiknek az arcképe is fennmaradt.

Az átvilágítással nem háborgatták meg a maradványait, mégis megtudták róla, hogyan élhetett és halhatott meg, illetve hogy nézett ki. Érdekes módon a kislány lényegében egészséges volt, nem látszott rajta semmi olyan trauma nyoma, ami megmagyarázhatta volna korai elhunytát. Feltehetőleg malária, kanyaró vagy más efféle betegség végezhetett vele – számol be a Promotions.hu

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom