Történelem

Megoldhatják a Kr.e 7. századi bilincsbe vert csontvázak rejtélyét

Az Esplanada 79 olyan megbilincselt ember maradványait tartalmazza, akikről úgy vélik, hogy politikai erőszak áldozatai voltak

Az Arizonai Állami Egyetem tudósai a görögországi Athéntól délre, egy ókori temetőben talált, láncra vert csontvázakból kinyert fogzománcot vizsgálják – írta meg a Greekreporter.com.

Megoldhatják a Kr.e 7. századi bilincsbe vert csontvázak rejtélyét
A régészek a feltárás során megbilincselt ősi csontvázakat találtak egy tömegsírban Athénban. A megbilincselt csontvázak zavarba hozták a kutatókat, mivel az ókori világban nagyon kevés hasonló leletre bukkantak eddig
Fotó: Greek Ministry of Culture - Görög Kulturális Minisztérium

Remélik, hogy össze tudják rakni a Kr. e. 7. században kivégzett emberek életét. A faleroni temetőt először az 1900-as évek elején fedezték fel, és gyermekek, megbilincselt emberek, sőt állatok maradványait is tartalmazta. A lelőhelyet kerámiák segítségével az athéni archaikus korszakra datálták.

A talált csontvázakat különböző módon temették el. A legtöbbjüket egyszerű gödörsírokba tették, de csaknem egyharmaduk csecsemő és gyermek volt, akiket nagy korsókban helyeztek el. A talált maradványok körülbelül öt százaléka halotti máglya általi hamvasztásból származik, és néhány kővel kirakott, ciszternás sír is található. Egy személyt találtak koporsóként használt fából készült csónakban eltemetve.

A megbilincselt csontvázak zavarba hozták a kutatókat, mivel az ókori világban nagyon kevés megbilincselt halálesetről tudunk. Ezek büntetésre utalhatnak, beleértve a halálbüntetést és a rabszolgaságot is.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy Cylon követői lehetnek, egy zsarnoké, aki a Kr. e. 7. században megpróbálta átvenni a hatalmat Athénban.

Nagyszabású ásatások történtek 2012–16 között Stella Chrysoulaki görög régésznő vezetésével, de az ásatások ellenére számos kérdésre – köztük a bilincsben találtak személyazonosságára – nem sikerült választ találni.

A fogzománc elárulhatja a görögországi bilincsbe vert csontvázak történetét

E kérdések megválaszolása érdekében a szakértők az Arizonai Állami Egyetemhez fordultak, és létrehozták a Phaleron Bioarchaeological Projectet.

A projektet Jane Buikstra ASU Regents professzor vezeti, és jelenleg Kelly Knudson és Chris Stojanowski ASU-professzorok, valamint Julianne Stamer doktorjelölt munkáját foglalja magában.

A projekt részeként Stamer a disszertációjának egy részét arról a tömegsírról írja, amely három sorban tartalmazza a Phaleron temető helyén eltemetett személyeket.

Az antropológusok és régészek a három sírt Esplanada néven emlegetik.
Stamer az Esplanadában található egyének és a temető különböző részein eltemetett többi személy összehasonlítását is meg fogja vizsgálni. A METAL segítségével Stamer körülbelül harminc milligramm fogzománcot vizsgál, amely nagyjából száz homokszemnek felel meg.

A fogak megmutathatják az egész élettörténetet, mondja Stamer.
Az Esplanada 79 olyan, megbilincselt ember maradványait tartalmazza, akikről úgy vélik, hogy politikai erőszak áldozatai voltak. Néhányukat a fejük fölött, néhányukat a lábuknál bilincselték meg. A tudósok elvégezték a maradványok alapvető kor- és nemi profilját, és úgy vélik, hogy fiatal férfiakról van szó – mondta Stamer.

A szakember azt is elmondta, hogy az általa használt mintákat visszaküldi Görögországba, amikor befejezte, nem tart meg semmit a fogzománcból.
Stamer számára ez a munka nagyon fontos. „Úgy gondolom, hogy sokat megtudhatunk az Esplanadában eltemetett férfiakról” – mondta.

Kapcsolódó írásaink