Történelem

Soltész Miklós: Emberiség elleni gaztett volt a németség áttelepítése

Kiemelte, a kollektív bűnösség teljes mértékben elfogadhatatlan

A németség úgymond szervezett és humánus áttelepítése emberiség elleni gaztett, bűn volt – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Veszprém vármegyei Márkón, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából tartott szentmisét követően.

Soltész Miklós: Emberiség elleni gaztett volt a németség áttelepítése
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (balra) és Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára (balról a második) a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából koszorút helyez el az elűzetés emlékművénél Márkón, 2024. január 19-én
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Soltész Miklós kiemelte: a kollektív bűnösség teljes mértékben elfogadhatatlan.

Az államtitkár hangsúlyozta: az első és második világháború pusztításai, az azokat követő – béketárgyalásoknak nem nevezhető – diktátumok, valamint a két szörnyű ideológia – a nemzeti- és az internacionalista szocializmus – milliók szenvedését és nyomorát okozta.

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke a megemlékezésen elmondta: 1946-ban január 19-én hagyta el az első vasúti szerelvény a megalázott, jogaiktól és vagyonuktól megfosztott német származású magyar állampolgárokkal a budaörsi pályaudvart. Évszázadokkal korábban választott hazájuk cserbenhagyta őket – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink