Történelem

Új, feltáratlan területeken végeznek ásatásokat Pompejiben

Új ásatásokat végeznek a régészek Pompeji IX-régiójában, ami egy eddig feltáratlan területet jelöl. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, Pompeji egy római város volt, amely a mai Nápoly közelében rejtőzött. Pompeji és Herculaneum 4–6 méteres vulkáni hamu alá került, amikor a Vezúv időszámításunk szerint 79-ben kitört – számolt be az Origo.

Új, feltáratlan területeken végeznek ásatásokat Pompejiben
Pompeji
Fotó: OLIVIERO OLIVIERI / ROBERT HARDING RF / ROBERTHARDING VIA AFP

Az ásatási terület a régió 10. szigetére összpontosul, amely Pompeji központi részét foglalja el, északról a Via di Nola, nyugatról a Via Stabiana, délről pedig a Via dell'Abbondanza határolja. A helyszínt először 1888-ban kezdték el feltárni, de félbeszakították a munkát. Akkoriban két átriumos házat találtak, amelyek a samnita korszakban épültek. A területet az 1. században termékműhelyekké és mosodává alakították át, kiépült továbbá egy sütővel felszerelt pékség, valamint élelmiszeripari termékek feldolgozására szolgáló helyiségek, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

A szobák feltárása során a szakemberek a Vezúv kitörésének három áldozatára bukkantak, akik itt kerestek menedéket, de meghaltak, amikor az épületek szerkezete összeomlott – írják.

Kapcsolódó írásaink