Tech

Pókok a Marson? + VIDEÓ

Behúzható lábakkal és háromujjas fogással rendelkeznek

Az amerikai Stanford Egyetem robotmérnökei bemutatták a ReachBot nevű robotpókot, amely a Vörös Bolygó titokzatos barlangjait fogja felfedezni – írta a kubnews.ru.

Pókok a Marson? + VIDEÓ
A NASA Perseverance rovere 2021. február 18-án biztonságosan leszállt a Marson
Fotó: AFP/NASA/Handout

A mérnökcsapat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan robotot hozzon létre, amely képes lesz szűk hasadékokon és más nehezen hozzáférhető helyeken gond nélkül navigálni és eligazodni. Ennek eléréséhez az alkotókat a szénapók inspirálta. A ReachBotot behúzható lábakkal szerelték fel, amelyek háromujjas fogással rendelkeznek.

Object box

Ennek köszönhetően a készülék nemcsak sík felületen, hanem falakon, sőt mennyezeten is mozoghat. A ReachBot a már megtanult technológiákat is képes volt felhasználni, amelyek gyakran megtalálhatók a kutatógépekben. A ReachBotot betanították arra, hogy megtervezze a saját útvonalát. A gép először tanulmányozza a környező terepet, majd kiválasztja a megfelelő párkányokat a megragadáshoz.

A robotot az Egyesült Államok nyugati részén, a Mojave-sivatagban található Fasti-kráter barlangjaiban tesztelték. Az eszköz új, pókszerű kialakítása tökéletesen működött a teszteken. Ennek köszönhetően a kutatók hamarosan új lehetőségeket kapnak a marsi barlangok tanulmányozására.

A technológia nem áll meg, és új eszközök töltik be világunkat. Idén az Egyesült Államokban megalkották a legdrágább humanoid robotot, amely nemcsak járni és mozgatni tudja az ízületeit, hanem néhány háztartási feladatot is el tud végezni a ház körül.

Jelenleg 2,5 milliárd dollárba kerül. A robot gondolkodni is képes, hosszú párbeszédet folytat az emberrel, felismeri a hangot, a képeket és a szöveget. Ehhez modern mesterséges intelligencia modelleket építettek be az eszközbe. Alkotói szerint a jövőben az ilyen robotok képesek lesznek megoldani a munkaerőhiány problémáját.

Kapcsolódó írásaink

Csak később térhet vissza a Starliner űrhajó

ĀButch Wilmore és Suni Williams június 5-én indult a világűrbe a Starliner fedélzetén a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után érkeztek meg az ISS-re, ahol a tervek szerint egy hetet töltöttek volna