Tech

Elon Musk szabadon felhasználhatóvá teszi a ChatGPT riválisát

A bejelentés néhány nappal azután történt, hogy Elon Musk pert indított a ChatGPT-t készítő OpenAI startup ellen

Nyílt forráskódúvá, azaz szabadon felhasználhatóvá teszi Elon Musk a tulajdonában álló xAI mesterséges intelligencia startup által piacra dobott Grok chatbotot – jelentette be hétfőn a milliárdos.

Elon Musk szabadon felhasználhatóvá teszi a ChatGPT riválisát
Elon Musk szabadon felhasználhatóvá teszi a ChatGPT riválisát
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

A bejelentés néhány nappal azután történt, hogy Elon Musk pert indított a ChatGPT-t készítő OpenAI startup ellen arra hivatkozva, hogy a cég a mesterséges intelligencia fejlesztését nem az emberiség javára, hanem saját haszonszerzésre használja.

A milliárdos eddig már több esetben is óva intette a Google-hoz hasonló techóriásokat a mesterséges intelligencia profitszerzésre irányuló felhasználásától.

„Az xAI ezen a héten nyílt forráskódúvá teszi a Grok chatbotot” – írta Musk a tulajdonában álló X-en.

Ezzel a lépéssel a milliárdos nem csupán szabad hozzáférést biztosíthat a nyilvánosság számára a technológiát támogató kódokkal való kísérletezéshez, hanem a szintén nyílt forráskódú mesterséges intelligencia modellel rendelkező Metával és a francia Mistrallal egy kategóriába helyezheti startupját. A Google Gemma nevű mesterséges intelligenciás modellje is szabad változtatásokat biztosít a külső fejlesztők számára.

Bár a nyílt forráskódú technológia segíthet az innováció ütemének felgyorsításában, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mesterséges intelligenciás modellek terroristák kezébe kerülve katasztrofális következményekkel járhatnak: vegyi fegyvereket hozhatnak létre vagy egy emberi ellenőrzésen kívül álló szuperintelligenciát fejleszthetnek ki.

Musk egy mesterséges intelligencia biztonságos fejlesztéséről szóló tavalyi brit csúcstalálkozón elmondta: egy „harmadik félként működő játékvezetőt” akar létrehozni a fejlesztések felügyeletére, amely aggályok esetén riasztást küld.

Az OpenAI és a Google alternatívájaként Musk tavaly hozta létre az xAI-t, amelyet „az igazságra való maximális törekvés mesterséges intelligenciájának” nevezett. Decemberben a startup piacra dobta a Grok nevű chatbotot prémium felhasználói és az X közösségi oldal felhasználói számára.

Kapcsolódó írásaink

Elon Musk beperelte az OpenAI-t

ĀA benyújtott keresettel a milliárdos éppen azzal a start-uppal kerül összetűzésbe, amelynek egykoron a társalaptója volt