Tech

Katonáknak készült ez a kőkemény mobil

Bizonyos munkakörökbe a kommunikációhoz nem feltétlenül elegendő a boltokban kapható okoseszközök

Felturbózta a Samsung két telefonját is úgy, hogy segítsen velük a hadsereg tagjainak a fontos döntések meghozásában és biztonságosabb kommunikációban – írja a firstclass.hu.

Katonáknak készült ez a kőkemény mobil
Galaxy Xcover6 Pro Tactical Edition
Fotó: Samsung

Bizonyos munkakörökbe a kommunikációhoz nem feltétlenül elegendő a boltokban kapható okoseszközök és azok funkciói, azonban a Samsungnak van erre egy külön portfóliója: az ide tartozó készülékek nevükbe megkapják a Tactical Edition kiegészítést. Ezeket elsősorban a hadsereg tagjainak, rendőröknek, mentőknek, tűzoltóknak, az olajiparban és bányászatban dolgozóknak ajánlják.

A felhozatal két új készülékkel bővült: az egyébként is strapabíróbbra tervezett Galaxy Xcover6 Pro mellett a dél-koreaiak zászlóshajója, a Galaxy S23 is átesett azon a fejlesztésen, ami alkalmassá tette a különleges feladatokra.

A készülékek legfőbb ereje a személyre szabott szoftverben rejlik, amelybe kifejezetten a hadsereg munkájának megkönnyítésére szánt funkciókat építettek. A telefonokon keresztül biztonságosabban lehet kommunikálni, emellett pedig az egyes küldetések kapcsán a visszajelzések megosztása, illetve a döntéshozás válik könnyebbé. A mobilok gördülékenyen kapcsolódnak olyan eszközökhöz, mint a drónok vagy a lézeres letapogatóeszközök, így az információk közvetlenül megjelenhetnek a képernyőn, nem kell rájuk hosszasan várakozni

A Samsung mindezt az Amerikai Védelmi Minisztériummal, a mobilok első számú megrendelőjével karöltve készíti a telefonokat, ezekkel a piacon senki nem fog találkozni. Ha valahogy mégis kikerülne, mondjuk az ellenséghez, a telefon lezár, a rajta lévő biztonsági megoldások pedig jelentősen megnehezítik, hogy illetéktelenek hozzáférjenek az érzékeny adatokhoz.

Természetesen az eszközöknek a szokásosnál jobban kell bírnia a gyűrődést: a mobilok IP68-as védettségi szinttel rendelkeznek, ez por- és vízállóságot jelent. Lehet azonban még rá külön védőeszközöket rakni, persze nem holmi bolti tokokat, hanem komoly, a katonai felszereléshez kapcsolható borítást, amelyben a készülék kibírja azt is, ha 1,5 méterről leejtik őket.

Kapcsolódó írásaink