Tech

A csirkéket is képes lefordítani ez a mesterséges intelligencia

Egy új mesterséges intelligencia képes megérteni, mit mondanak egymásnak a tyúkok,és csirkék, és azt is, hogy éppen milyen hangulatban vannak. Legalábbis ezt állítják japán kutatók, akik egy nemrégiben elkészült tanulmányukhoz tesztelték ilyen módon a mesterséges intelligenciát – írta meg az Origo.

A csirkéket is képes lefordítani ez a mesterséges intelligencia
tyúk (képünk illusztráció )
Fotó: ABDULAZIZ KETAZ / AFP

„Ebben az úttörő tanulmányban a fajok közötti kommunikáció újszerű megközelítését mutatjuk be, a csirkék hangadásának megértésére összpontosítva.A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás fejlett matematikai modelljeit felhasználva olyan rendszert fejlesztettünk ki, amely képes értelmezni a csirkék különböző érzelmi állapotait, köztük az éhséget, a félelmet, a dühöt, az elégedettséget, az izgalmat és a szorongást" – írták a kutatók.

A vizsgálat során 80 csirke hangját vették fel, és ezeket a hangmintákat elemezték a mesterséges intelligencia segítségével. A kutatócsapat egyik tagja szerint felfedezésük hatalmas ugrást jelent. A kutató azt is hozzátette, hogy ez még csak a kezdet, hiszen nagy esély van rá, hogy hamarosan ezt a módszert más állatokra is ki tudják terjeszteni, ami hatalmas előrelépés lenne az állatokkal foglalkozó iparágakban – vélik.

Kapcsolódó írásaink