Tech

Szörnyű átverés terjed a Gmailen, semmiképpen se nyissa meg ezt a levelet

A legkülönfélébb módszerekkel próbálnak rávenni, hogy minél több adatot adjunk ki magunkról

Időről időre felbukkannak az interneten olyan csalók, akik a személyes adatainkra pályáznak. Ezek egyre gyakrabban kiszűrésre kerülnek és figyelmeztetnek rá, tehát mindössze annyi a dolgunk, hogy néhány egyszerű szabályt betartunk – írta a Promotions.hu.

Szörnyű átverés terjed a Gmailen, semmiképpen se nyissa meg ezt a levelet
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

A Gmail az egyik legnépszerűbb levelezőrendszer, túlzás nélkül több tízmillió felhasználója van. Az is köztudott, hogy a személyes információk az egyik legnagyobb értéknek számítanak manapság, egész bünőzői ágazat fejlődött ki ezek megszerzésére: ezek az internetes csalók.

A legkülönfélébb módszerekkel próbálnak rávenni, hogy minél több adatot adjunk ki magunkról, azonban a felhasználók védelme elsődlegessé vált a cégek szempontjából, így gyakran már a kezdeti próbálkozások után megsemmisítő csapást tudnak mérni a csalókra.

A mostani új trükk egy, a Gmailen terjedő szerencsejáték formájában csap(na) le a gyanútlan áldozatokra. Az üzenet könnyen felismerhető: A Google a feladó, és az első sora (tehát amennyit látsz belőle a levél megnyitása nélkül) egy gratuláló üzenet.

Az üzenet szövege pontosan ez:

Gratulálunk! Ön a szerencsés Google-felhasználó! Minden tízmilliomodik keresést elérik világszerte, szerencsés felhasználót hirdetünk, aki köszönőajándékot küld. Te vagy a szerencsés felhasználó!

A nyeremény apropója, hogy éppen mi indítottuk el a 18,25 millárdadik keresést, ezzel megnyertük a hihetetlen fődíjat.

A Google jelezte, hogy a nyereményjáték nem létezik, és lehetőség szerint a levelet meg se nyissuk, hanem olvasás nélkül töröljük.

A kérdéses levélben található egy link, amelyre ha rákattintunk, akkor átnavigál egy másik oldalra, ahol már a személyes adatainkat kell megadnunk a nyeremény átvételéhez.

Ha ilyen levelet kaptunk, akkor azt mindenképpen jelentsük a Gmail-nek, segítve ezzel kiszűrni a további próbálkozásokat. Ha esetleg nem pont ezzel találkozunk, de hasonló a tematika (hihetetlen nyeremény amelytől már csak egy lépés választ el), akkor azt is kezeljük óvatosan, és jelentsük a szolgáltatónak.

Általában ezek sürgetésen alapulnak, például, hogy csak két percünk van, és utána más kapja a lehetőséget. Többször híres emberek nevét használják fel, illetve a magyartalan fogalmazásról is megismerhetőek.

Mindenképpen kezeljük óvatosan és figyelmesen az ismeretlen feladóktól származó leveleket, és ha megfogadjuk a fenti tanácsokat, akkor nem lehet semmi probléma.

Kapcsolódó írásaink