Tech

Katonákon tesztelik az eszközt, ami a tünetek megjelenése előtt jelzi egy fertőzés jelenlétét

Az eszköz működése egy algoritmuson alapul

Napokkal a tünetek jelentkezése előtt jelzi a fertőzést az algoritmus, amit az amerikai Védelmi Minisztérium és a Philips fejlesztett, de hamarosan civilek számára is elérhető lesz – írja a rakéta.hu.

Katonákon tesztelik az eszközt, ami a tünetek megjelenése előtt jelzi egy fertőzés jelenlétét
Fotó: NorthFoto

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának RATE (Rapid Assessment of Threat Exposure) programja azt a célt szolgálja, hogy minél gyorsabban tudják felmérni egy vírus vagy más fertőzés megjelenését a katonák körében és így még időben elejét tudják venni a széleskörű elterjedésének, ennek érdekében pedig egy olyan viselhető eszközt fejlesztettek, ami már a tünetek jelentkezése előtt jelzi a betegséget.

Az eszköz működése egy algoritmuson alapul, amit a koronavírus járvány ideje alatt gyűjtött adatokon teszteltek, ezért a SARS-CoV-2 vírus jelenlétére utaló nyomokat hamar és nagy biztonsággal felismeri, és a jövőben akár más vírusok és kórokozók feltűnését is detektálhatja. Mivel a módszerrel már a tünetek kialakulása előtt napokkal, átlagban két, de bizonyos esetekben akár hat nappal is lehetséges észlelni a bajt, ezért több lehetőség nyílik rá, hogy a fertőzött egyént elkülönítsék a még egészséges társaitól, illetve a kezelését is hamarabb megkezdhetik.

A védelmi minisztérium számára ez elsősorban a katonák készültségi állapotának biztosításához szükséges feltételek megteremtése miatt előnyös, de a technológiát civilek számára is elérhetővé teszik a Philips jóvoltából. A cég a fő együttműködő partner a minisztérium projektjében, és a sikeres tesztek után az algoritmusra épülő alkalmazást szélesebb körben is forgalmazzák majd, pontosabban beépítik más, kereskedelmi forgalomban kapható eszközökbe is, amennyiben igény jelentkezik rá.

A hadsereg körében a módszer hatékonyságának felmérését 4500 újabb tesztalany bevonásával folytatják, és kiterjesztik az algoritmussal kompatibilis eszközök körét is, többek között Garmin okosórákat és Oura okosgyűrűket is tesztelnek majd.

Kapcsolódó írásaink