Tech

Így segített Bergh, a robotkutya a New York-i parkolóház összeomlásakor

Először használták a Boston Dynamics által fejlesztett robotot a romok alatt rekedtek felderítésére

Egy ember meghalt és legalább öten megsérültek, amikor kedd délután összeomlott egy parkolóház Alsó-Manhattanben – írta meg a Rakéta.

Így segített Bergh, a robotkutya a New York-i parkolóház összeomlásakor
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Lorena Sopena

A tűzoltóság Bergh nevű „digidogját”, vagyis robotkutyáját Henry Bergh tiszteletére nevezték el, aki az ASPAC (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, magyarul Amerikai Társaság az Állatkínzás Megelőzésére) társaság alapítója volt.

Még nem lehetett tudni, hogy hányan rekedtek az összedőlt épület alatt, amikor Bergh bejutott a részben összeomlott parkolóház első és a második emeletére. Körülbelül nyolc métert haladt befelé, ezután megállt, hogy hőkamerájával pásztázza a területet, emberek után kutatva. Így sikerült rátalálni a garázs vezérigazgatójára, az 59 éves Willis Moore-ra is, aki sajnos ekkor már nem élt.

A Boston Dynamics által kifejlesztett robot körülbelül 30 kilogrammot nyom, fel tud menni a lépcsőn, illetve önállóan képes arra is, hogy újra lábra álljon, ha leesik valahonnan vagy esetleg felborul. A robotkutyának van egy beépített audiokészüléke is, amellyel meghallhatja például a segélykiáltásokat, illetve a robot segítségével a tűzoltók azt is felmérhetik, mennyire maradt ép szerkezetileg az összeomlott épület, biztonságos-e bemenni a romok közé.

Eric Adams, New York polgármestere az esettel kapcsolatban azt mondta: „Hála Istennek, hogy létezik a robotkutya, amely be tudott menni, így nem kellett embert küldenünk egy instabil épületbe. Bergh mellett egy a drónt is használtunk, hogy képet kapjunk az épület állapotáról és arról, hogy mi van bent.”

A New York-i rendőrség hamarosan két további biztonsági robotot állít majd szolgálatba. Az egyik egy fegyver alakú eszköz, amellyel a rendőrök GPS-képes nyomkövetőket lőhetnek a bűnüldözők elől menekülő autókra, illetve rövidesen még két robotkutya is erősíti majd a hatóság sorait.

A város bűnüldöző szerve összesen 750 ezer dollárt (mintegy 255 millió forintot) költött a robotokra, amely merész lépésnek tekinthető annak fényében, hogy a közvéleményt igencsak megosztja a modern technológia használata, mégpedig a magánélet védelmével és a robotok fegyverként való használatával kapcsolatos aggályok miatt. A közfelháborodás korábban, még az előző polgármester, Bill de Blasio ideje alatt olyan mértékű volt, hogy a rendőrség felhagyott az akkoriban használt robot bérlésével.

Úgy tűnik, a polgármester robot melletti kiállása és a robotkutya múlt heti teljesítménye sem győzte meg a technológia kritikusait. Donna Lieberman, a New York-i Polgári Jogok Uniójának ügyvezető igazgatója azt mondta, egy robot használata természetesen helyénvaló a parkolóház összeomlásához hasonló tragikus események kapcsán, de ez nem szünteti meg az átláthatóság szükségességét olyan technológiákkal kapcsolatban, amelyek képesek emberek megfigyelésére és hatalmas mennyiségű személyes adat gyűjtésére.

A robotkutyát egyébként nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában is használják, például a francia metróhálózat karbantartási munkálatai során.

Kapcsolódó írásaink