Tech

Van egy titkos ablak a Facebookon, így hívhatja elő

A billentyűzetben van a megoldás

A Facebook legfontosabb funkcióit néhány billentyű segítségével is ugyanúgy lehet használni a böngészőben, adott esetben kényelmesebben és gyorsabban, mintha egérrel próbálna navigálni, kattintgatni az ember – derült ki a Hvg.hu beszámolójából.

Van egy titkos ablak a Facebookon, így hívhatja elő
A Meta más billentyűkhöz is rendelt egy-egy utasítást
Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Azok, akik az asztali számítógépük böngészőjéből használják a Facebookot már minden bizonnyal megtapasztalták, hogy a Tab billentyű segítségével az oldalon belüli elemek között ugrálhatunk.

A segítségével végig tudunk menni a különböző menüpontokon, a beszélgetéseken, de megnézhetjük az értesítéseket is. Mindez akkor lehet hasznos, ha például az egerünk – vagy a laptopunk touchpadja valamiért épp bemondta az unalmast.

A Tab azonban nem az egyetlen gyorsbillentyű a Facebook böngészős változatánál, amit használni tudunk. A Meta más billentyűkhöz is rendelt egy-egy utasítást, a gyorsbillentyűk listájához – és ki-bekapcsolásához – pedig kétféle módon tudunk hozzáférni.

Egyfelől úgy, ha jobb felső sarokban lévő profilképünkre kattintva megnyitjuk a Megjelenítés és akadálymentesség, majd a Billentyűzet, azon belül pedig Az összes billentyűparancs megjelenítése menüpontokra navigálunk.

Ez azonban nem túl szerencsés megoldás, főleg, ha fent említett probléma áll elő, vagyis épp elromlott az egerünk. Szerencsére a Facebook egy másik gyorsbillentyűt is létrehozott, hogy egyszerűen elnavigáljunk ide: elég megnyomni az F1-et.

Ekkor ugyanúgy a gyorsbillentyűk beállítására szolgáló segédablak jelenik meg, mintha a fenti menüsoron át navigáltunk volna oda. Itt aztán egyfelől megnézhetjük, hogy milyen egykarakteres billentyűparancsok állnak a rendelkezésünkre, illetve kényelemtől függően ki- és bekapcsolhatjuk ezeket.

A leghasznosabb ezek közül talán a j és a k, amivel a következő, illetve az azt megelőző bejegyzésre ugorhatunk. A Messenger-kapcsolatok között a q billentyűvel kereshetünk.

Kapcsolódó írásaink