Tech

Még mindig csalnak a kilométerórával

A kilométeróra-tekerés nemcsak a hagyományos, hanem az elektromos autókat is érinti

A jelenségre az akkumulátorok miatt kell figyelni, mert hiába nézhetjük meg itthon viszonylag könnyedén, az ügyfélkapu segítségével egy hazai autó kilométerállását, sajnos a külföldi járművek esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet – írta meg a vezess.hu.

Még mindig csalnak a kilométerórával
Képünk illusztráció
Fotó: Lorenzo Di Cola / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A használtautó-piacon tapasztalható átláthatatlanság jelensége az elektromos autók terjedésével sem változott: a carVertical kutatása szerint a különféle csalások, beleértve a kilométeróra-visszatekerést, az elektromos autókat is ugyanannyira érintik, mint a hagyományosakat.

A cég adatai szerint Európában az autóállomány 15,6 százalékának módosították a kilométeróra-állását. A hamisított futásteljesítményű elektromos autók aránya is nagyon hasonló: az összes ilyen jármű 13,4 százalékánál tekerték vissza az órát.

A valós futásteljesítmény az akkumulátor várható élettartama szempontjából kulcsfontosságú adat, de nemcsak a kilométeróra, hanem az akkumulátor üzemidejét figyelő rendszer is manipulálható. Ezeket a valótlan értékeket a csalók percek alatt beállítják, így a megvételre kiszemelt autót minden esetben érdemes alaposan átvizsgálni.

Kapcsolódó írásaink