Tech

Oroszország mentő űrhajót bocsátott fel a Nemzetközi Űrállomásra

Oroszország mentő űrhajót bocsátott fel pénteken a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kazahsztáni Bajkonurról, hogy visszahozzon két orosz és egy amerikai űrhajóst a Földre – közölte hivatalos honlapján a Roszkoszmosz.

Oroszország mentő űrhajót bocsátott fel a Nemzetközi Űrállomásra
Panorámakép az ISS-ről, a háttérben a Föld
Fotó: NASA

A Szojuz MSz–22 űrhajón, amelyet eredetileg küldtek értük, veszélyes szivárgást észleltek, mialatt az ISS-hez csatlakozva az űrben tartózkodott. Az ISS-en dokkoló teherűrhajón is lyuk keletkezett.

A Szojuz MSz–23-nak a tervek szerint vasárnap kell az űrállomásra érkeznie. A pénteken felbocsátott űrkapszula három ülésébe ellátmánycsomagokat szíjaztak.

Az űrjárműre nagy szükség volt, ezért az amerikai űrkutatási hivatal két munkatársa Kazahsztánba utazott, hogy személyesen figyelhesse meg a kilövést.

Felszállás után kilenc perccel a kapszula biztonsággal elérte a Föld körüli pályát – közölte Rob Navias, a NASA houstoni küldetésirányító központjának munkatársa.

A sérült Szojuz március végére üresen tér vissza a Földre, akkor megvizsgálhatják a szakemberek.

Az orosz mérnökök az ISS-hez csatlakozó két űrhajó szivárgásának okait is kutatták az elmúlt hetekben. A Progressz MSz–21 legénység nélküli teherűrhajót vasárnap irányították vissza a Földre, ahol darabjai a Csendes-óceánba hullottak.

A legénység szállítására alkalmas Szojuz MSz–22 űrhajónál decemberben állapítottak meg szivárgást. A technikai hibák késleltették Szergej Prokopjev, Dimitrij Petelin és az amerikai Frank Rubio hazatérését az űrállomásról.

Az ISS az egyike azon ritka területeknek, amelyeken Moszkva és Washington az ukrajnai konfliktus kezdete és az azt követő nemzetközi szankciók óta is együttműködik.

Kapcsolódó írásaink