Tech

Hitted volna? Már a tojáson belül is lehet táplálni a csirkéket

Az eljárás felerősíti az embriókat, és gyorsítja azok kezdeti fejlődését

A Pashudhanpraharee.com hírportál egy nagyon érdekes csibetartási újításról, illetve módszerről számolt be, tekintettel arra, hogy a baromfitartás sikerének egyik alapfeltétele az egészséges naposcsibe – írja az Agroinform.hu.

Esszenciális tápanyagokat (főleg aminosavakat) injektálnak be a tojásba. A nagyüzemi keltetésben azonban a naposcsibék a kikelés után – a teljes állományra várva és a nevelőüzembe történő áttelepítés miatt, 48–72 órán át általában nem kapnak takarmányt, sem ivóvizet. Ez azonban megakasztja azok fejlődését, ezért annak elkerülése kulcsfontosságú lehet a túlélésük, illetve az egész tartás sikere szempontjából.

Mint az írja a portál, a szakértők szerint a csibeembriók fejlődése a tojásban töltött utolsó egy-két napban lényegesen felgyorsul, a kikelés után pedig hamar elhasználják a tojássárgája maradék tápanyagait. Ezért baromfitenyésztési kutatók nemzetközi együttműködéssel kifejlesztettek egy eljárást, amellyel esszenciális tápanyagokat (főleg aminosavakat) lehet beinjektálni, és ezzel felerősíteni a tojásban lévő embriókat.

Az egészséges és viszonylag olcsó baromfihús egyre inkább az első helyre lép a húsfogyasztók körében.

A tojásban történő táplálás felerősíti az embriókat, gyorsítja azok kezdeti fejlődését, valamint mérsékli a betegségek iránti fogékonyságukat és elhullási arányukat. Ez az újítás azért különösen fontos, mert a baromfitartás világszerte egyre nagyobb szerepet tölt be az élelmiszer-ellátásban – írja az Agroinform.hu.

Kapcsolódó írásaink