Tech

Áttörést hozhatnak a robotok a gyógyszerkutatásban

A kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar, OCD) kezelését segítő szert az oxfordi székhelyű Exscientia biotech-cég AI-rendszerek segítségével „fedezte fel”. Míg a hagyományos kutatási módszerekkel egy molekula mintegy négy és fél év alatt jut el a fejlesztés ezen fázisába, a cég beszámolója szerint a gépi intelligencia (AI) ezt kevesebb mint 12 hónap alatt megoldotta.

Áttörést hozhatnak a robotok a gyógyszerkutatásban
Vajon elfogadják-e a betegek, hogy gép által tervezett gyógyszereket szedjenek?
Fotó: AFP

Fontos mérföldkő a gyógyszerkutatásban

Az egyelőre a DSP-1181 nevet viselő pszichiátriai szert az algoritmusok a lehetséges jelöltek átvizsgálásával találták meg. A szóba jöhető molekulákat egy adatbázisnyi jellemző alapján, többek között egy beteg genetikai paramétereit is figyelembe véve ellenőrizték - írja az engadget.com.

Andrew Hopkins professzor, az Exscientia vezérigazgatója a BBC-nek nyilatkozva a klinikai vizsgálatot a gyógyszerkutatások fontos mérföldkövének nevezte. Megfogalmazása szerint a gyógyszernek alkalmas molekulák megtalálásának folyamata során döntések millióit kell meghozni. A mesterséges intelligencia alkalmazásának további előnye, hogy az ilyen döntések bármely terápiás területen felhasználhatók – tette hozzá.

A fejlődés etikai vonatkozásai

A gépi intelligenciát különféle betegségek diagnosztizálására és betegadatok elemzésére már többször felhasználták. Egyértelmű volt tehát, hogy a számítógép előbb-utóbb megtalálja a helyét az orvostudomány egyéb területein, például gyógyszerek létrehozásában is.

A mesterséges intelligencia alkotta szerek alkalmazása azonban - érthető módon -, kérdéseket vet fel:

  • Elfogadják-e a betegek, hogy gép által tervezett gyógyszereket szedjenek?
  • Mennyiben különböznek majd ezek a szerek ember alkotta társaiktól?
  • Ki hozza a szabályokat az AI gyógyszerkutatásban való használatát illetően?

Hopkins professzor és társai azt remélik, ezeket és a még felmerülő rengeteg egyéb kérdést is vizsgálhatják a márciusban induló klinikai tesztek során.

Kapcsolódó írásaink