Tech

Nyomon követhető a koronavírus terjedése egy interaktív applikáció segítségével

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Az áldozatok száma vasárnap este 305-nél járt, a megfertőzött betegeké pedig meghaladta a 14.500-at.

Két, Tajvanon élő francia szakember, Maxime Michel és Kevin Basset olyan alkalmazást fejlesztett ki, amellyel nyomon lehet követni a Vuhanból induló betegség terjedését - adta hírül a businessinsider.com. A kapcsolódó információk térképen jelölve, régiók szerinti bontásban érhetők el.

Az interaktív fejlesztésben a többi között megtekinthetők a WHO-tól és a Betegségkontroll és Megelőzési Központoktól (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) származó adatok. Maxime Michel elmondta, ezeket minden esetben előzetesen ellenőrzik, és csak a több forrás által megerősített információkat emelik be.

Az adatok továbbá összhangban vannak a Johns Hopkins Egyetem kutatói által készített, a CDC és WHO által publikált információkon alapuló összesítésekkel.

A program fejlesztése a kínai újév időszaka alatt történt. A készítők átlátható felületet szerettek volna kialakítani a koronavírushoz kapcsolódó adatok megosztására, miután feltűnt nekik, hogy Tajvanon is egyre többeket tölt el aggodalommal a betegség terjedése.

Az applikáció jól áttekinthető módon jeleníti meg a fertőzöttek aktuális számát, valamint az ismert haláleseteket és felépüléseket, különböző bontások beállítására is természetesen van lehetőség. Ezen felül az utolsó frissítés dátumát is feltüntetik benne.

A kapcsolódó Google űrlapon keresztül a felhasználók jelenthetik a térképről hiányzó információkat is. A történetek (Stories) fülre kattintva pedig a témában megjelent hírek és bejegyzések listája érhető el.

Kapcsolódó írásaink