Sport

Thomas Bach, a NOB elnöke hajthatatlan

Továbbra sem javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke az orosz és fehérorosz sportolók meghívását a nemzetközi versenyekre

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kilencedik elnöke, aki civilben gazdasági jogász, azt nyilatkozta a német Sport Bildnek, hogy továbbra sem javasolja Oroszország és a Moszkvát az ukrajnai háborúban támogató Fehéroroszország sportolóinak a meghívását a nemzetközi versenyekre.

Thomas Bach, a NOB elnöke hajthatatlan
Volt idő, amikor Thomas Bach NOB-elnök Moszkvában parolázott Vlagyimir Putyin orosz államelnökkel
Fotó: AFP/Mikhail Metzel

A NOB változatlan álláspontjáról az egykori olimpiai és világbajnok német tőrvívó, a 68 éves Thomas Bach elnök nyilatkozott a hazai sportsajtó vezető orgánumának, a Sport Bildnek. Úgy fogalmazott, amíg a háború folytatódik, a NOB ajánlásai érvényben maradnak.

„Nincs itt az ideje hozzáállásunk megváltoztatásának” – szögezte le a német sportdiplomata. „Továbbra sem javasoljuk orosz vagy fehérorosz sportolók meghívását a versenyekre, ahogy himnuszuk, zászlajuk, nemzeti színeik használatát sem.”

Bach ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvényszervezők ne korlátozzák a két ország azon sportolóit, akik a sportági világszövetségek engedélyével versenyezhetnek. Az ilyen szankciókra példa a wimbledoni teniszbajnokság, amelynek szervezői az Egyesült Királyság kormányának utasításait követve – a nemzetközi szövetség pénzbüntetést is kilátásba helyező döntése ellenére – megtiltották Oroszország és Fehéroroszország játékosainak, hogy részt vegyenek az idei Grand Slam-viadalon.

Rá is fáztak szépen. Egyrészt a tornán nem lehetett az élversenyzők kitiltása miatt világranglista-pontokat szerezni, másrészt egyedül maradtak a szigorukkal, hiszen Párizs és New York is engedélyezte a háború kirobbanásában és jelenlegi státuszában teljességgel ártatlan sportolók indulását. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az elsők közt, négy nappal az ukrajnai háború kirobbanása után, 2022. február 28-án javasolta a nemzetközi szövetségeknek, hogy versenyeikről tiltsák ki az orosz és fehérorosz sportolókat, illetve tisztségviselőket. A lépés nemcsak, hogy barátságtalan, de alapvetően ellentétes – ahogy arra sportolók és jogászok is rámutattak – az olimpiai charta szellemével.

Kapcsolódó írásaink