Sport

Kovács Zsófia a társai drámai sérülései után megvédte Európa-bajnoki címét ugrásban

Münchenben a multisport Eb-n a női szertornászok szerenkénti egyéni döntője zajlott vasárnap. Egyetlen magyar résztvevő került be a nyolcfős finálékba, Kovács Zsófia. Mégpedig ugrásban (címvédőként) és talajon (életében először).

Kovács Zsófia a társai drámai sérülései után megvédte Európa-bajnoki címét ugrásban
Kovács Zsófia a müncheni Európa-bajnoki aranyérmével
Fotó: AFP/Christof Stache

Huszonkét éves Európa-bajnokunk hatodikként állt oda a két ugrásához. Két mersini, 2020-as Európa-bajnoki címmel a tarsolyában, végigversenyezve ezt a müncheni kontinensviadalt is, megilletődöttség nélkül versenyzett. Akkor felemáskorláton és ugrásban sikerült a dobogó tetejére felérni. És csapatban jött össze egy bronzérem. Ettől most elmaradtak a lányok, de Kovács két egyéni döntője biztató volt.

Az első négy ugró után az olaszok egyéni összetett Európa-bajnoka, D’Amato vezetett, még úgy is, hogy a tornásznő a második gyakorlata után csak segítséggel tudott levonulni a szőnyegről, az érkezéskor ugyanis megsérült a jobb bokája.

Az ötödik ugró is rosszul landolt, így a második kísérletéhez már nem tudott odaállni, a hordágyat oda se tudták vinni neki, mert azon még az olasz lány feküdt. Ezen drámákat és a váratlan negyedórás megszakítást követően következett a magyar tornásznő. Vajon hogy vészelte át lelkileg mások sérülésének látványát?

A hosszú szünet miatt a hátralévő három tornásznő újra melegíthetett, és újra ugorhatott egyet a szerre, és ez jól sikerült Zsófinak. Még meg kellett várja, amíg az utána érkezők is leugranak, majd jöhetett Kovács Zsófia, aki a legmagasabb pontszámmal érkezett a döntőbe.

Az ugrás fináléjában Kovács Zsófia
Az ugrás fináléjában Kovács Zsófia
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

Az első kísérlete egy Jurcsenko szuplé dupla csavarral remekül sikerült, gyönyörűen beleállt, 14.200 pont. A második ugrása, a kézenátfordulás nyújtott testű másfél szaltó előre fél fordulattal is kiváló volt, egyenes tartással, zárt lábas érkezéssel, 13.666, így összesítésben 13.933 ponttal átvette a vezetést a D’Amato-ikrek közül az idősebbtől, Asiatól.

Már csak két ugrót kellett kibekkelni. Igazából az utolsó ugró, a belga Lisa Vaelen miatt kellett aggódnunk, az első ugrása 14.133, a másodikat kicsit ellépte, 13.333, összesítésben 13.583.

Azaz Zsófié lett az aranyérem! Az ezüst a sérült olaszé, a bronz pedig a francia Aline Friessé.

A szer éremosztó ceremóniája előtt rövid interjút adott Kovács Zsófia az M4 Sportnak, amelyben azt mondta: „Nagyon vártam már ezt a napot, hogy megmutathassam a két ugrásom... A szünet után jó volt, hogy újra fel tudtunk menni a szerhez. Hogy megérinthettük újra. Csak magamra koncentráltam... Nagyon jó volt hallani a magyar szurkolókat, de a verseny alatt igyekeztem kiszűrni a nézőtér hangait.”

A nap végén rendezték a talaj versenyét. Kovács Zsófia negyedikként lépett a szőnyegre, és rögtön az első akrobatikus sorát a dupla Cukaharával szép magasan oldotta meg, aztán a második sora is remek volt a dupla szupléval, már dörzsöltük a tenyerünket, de sajnos a harmadik ugrássor végén lecsücsült, nem tudta megtartani. Ezzel sok pontot vesztett, és egyértelművé vált, hogy nem lehet érmes.

Edzője, Trenka János azonban azzal fogadta a versenyzőjét a szőnyeg mellett, hogy semmi baj. És tényleg semmi. Kovács Zsófia immár háromszoros szerenkénti Európa-bajnok.

Kapcsolódó írásaink