Sport

Kanada lett a jégkorong világbajnoka

A vasárnapi döntőben 5–2-re győzték le a juharlevelesek a német együttest Tamperében, a tengerentúliaknak ez volt a 28. aranyérme, amellyel az örökrangsorban immár egyedül állnak az élen, megelőzve a szovjet–orosz csapatot

A németek ezt megelőzően kétszer, 1930-ban (éppen Kanada ellen) és 1953-ban vívtak finálét, mindkétszer kikaptak, míg a torna előtt Budapesten edzőtáborozó és felkészülési meccset vívó Kanada számára az volt a tét, hogy az örökrangsorban egyedül lesz-e éllovas.

Kanada lett a jégkorong világbajnoka
Blais (79) két góljával nagy érdemeket szerzett a vb-aranyban
Fotó: IIHF

Remekül kezdtek a németek, a magyarok ellen is betaláló John-Jason Peterka mértani pontosságú lövéssel szerzett vezetést a 8. percben. A találatot videózás után adták meg, a kanadaiak lest reklamáltak. Ám három perc múlva jött a válasz, Sam Blais – aki 2019-ben Stanley Kupa-győztes volt a St. Louis Blues-zal – a kettő-egy elleni kontrából emelt a jobb felső sarokba.

A folytatás is hasonlóan alakult, bár több volt a kanadai helyzet. A 34. percben Daniel Fischbuch csapott bele a pattogó korongba, Sam Montembeault csak beleérni tudott, védeni nem. A szünet előtti hajrában emberelőnybe kerültek a tengerentúliak, és Lawson Crouse - aki szintén eredményes volt Budapesten – tette bele jól az ütőjét az erős passzba.

A záró játékrész elején a kapu mögött eladott korongból Blais először juttatta vezetéshez Kanadát. Az 52. percben a németek a támadó harmadban adták el a pakkot, ebből a rivális lefordult, és Tyler Toffoli Mathias Niederberger lábai között lőtt gólt. A hajrában kockáztattak a németek, lehozták kapusukat, ám újabb gólt kaptak.

Kanada-Németország 5–2 (1–1, 1–1, 3–0)

gól: Blais (11., 45.), Crouse (38.), Toffoli (52.), Laughton (59.), illetve Peterka (8.), Fischbuch (34.)

bronzmérkőzés:
Lettország-Egyesült Államok 4–3 (2–2, 0–0, 1–1, 1–0) – hosszabbítás után

A torna végeredménye: 1. Kanada, 2. Németország, 3. Lettország, 4. Egyesült Államok, 5. Svájc, 6. Svédország, 7. Finnország, 8. Csehország, 9. Szlovákia, 10. Dánia, 11. Kazahsztán, 12. Franciaország, 13. Norvégia, 14. Ausztria, 15. MAGYARORSZÁG, 16. Szlovénia

Magyarország és Szlovénia jövőre a divízió I/A-ban szerepel, míg Lengyelország és Nagy-Britannia feljutott az elitbe.

Kapcsolódó írásaink