Sport

Hokiünnep: Így gálázott a világbajnok és az elitbe jutott magyar válogatott + GALÉRIA

Hazai nézőcsúcsot jelentő 14 925 szurkoló volt jelen az MVM Dome-ban

A világbajnoki címvédő kanadai jégkorong-válogatott 4–0-ra legyőzte az élvonalba visszajutó magyar csapatot barátságos mérkőzésen.

Hokiünnep: Így gálázott a világbajnok és az elitbe jutott magyar válogatott + GALÉRIA
Magyarország–Kanada jégkorong mérkőzés
Fotó: MH/Balogh Dávid

A magyarok szombaton a bolzanói divízió I/A-torna megnyerésével jutottak vissza a 16-os elitbe, míg a három Stanley Kupa-győztessel, valamint a jelenkor egyik nagy csillagával, Connor Bedarddal felálló kanadaiak a pénteken kezdődő csehországi vb-re hangolnak.

Tavaly is találkozott a két gárda, akkor 14 756 néző látta a helyszínen, hogy a vendégek 5–2-re diadalmaskodtak. A mérkőzés előtt köszöntötték a női válogatott tagjait, akik két hete kerültek vissza az elitbe, valamint a válogatottól visszavonuló Szirányi Bencét, Pozsgai Tamást, Kóger Dánielt, Nagy Gergőt és Magosi Bálintot.

Magyarország–Kanada jégkorong mérkőzés
Magyarország–Kanada jégkorong mérkőzés
Fotó: MH/Balogh Dávid

A Stanley Kupa-győztes Colton Parayko hatalmas lövéssel szerzett vezetést a harmadik percben, és ezt követően is inkább a magyar harmadban folyt a játék. A hazaiak olykor-olykor tudták tesztelni a szintén NHL-bajnok Jordan Binningtont.
Az első harmad végén a nézők plüssfigurákat dobálhattak a jégre, ezeket beteg gyermekek kapják majd.

A második harmad elején a saját harmadába szorult a magyar együttes, ám a kanadaiak az első öt-hat percben kevés igazán nagy helyzetet dolgoztak ki, a hetedik elején aztán egy keresztpassz Nilsson ütőjén lelassult, a korong Byram elé csorgott, aki az üres kapuba passzolt, megduplázva a vendégek előnyét. A magyar válogatott játékosai érezhetően fáradtan mozogtak, ám igyekeztek egy-két megugrási esélyükkel élni, miközben a tengerentúli gárda egyre nagyobb fölényben játszott, és még a második szünet előtt Power révén újra eredményes volt. Ez utóbbi találatot már Horváth Dominik kapta, aki a második harmad közepén váltotta Bálizst és több óriási bravúrt is bemutatott.
A második szünetben Kóger és Nagy Gergő jeges asztalitenisz-bemutatót tartott.

A záró szakaszban is óriási fölényben játszott Kanada, ám hiába volt rengeteg ziccere, tiszta lövőhelyzete, Horváth Dominik mindent hárított. Közben két-három kecsegtető magyar kiugrás kihasználatlanul maradt, végül pedig a vendégek emberelőnyből ütöttek gólt – már Farkas Rolandnak – és beállították a 4–0-s végeredményt.

JÉGKORONG - FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS, MVM DOME
Magyarország–Kanada 0–4 (0–1, 0–2, 0–1)

Ez volt az egymás elleni 14. találkozó és a 12. kanadai győzelem, és volt két döntetlen is: 1934-ben barátságos mérkőzésen 0–0, míg az 1938-as prágai világbajnokságon 1–1.
Such György, a magyar szövetség elnöke az M4 Sportnak elmondta, eldőlt az is, hogy a távozó Don MacAdam helyére majd magyar szövetségi kapitány érkezik majd, hogy ki, azt hamarosan bejelentik.

Kapcsolódó írásaink